– Jag har alltid bott här och lekt bland bussarna. Min far som kom hit 1948 körde buss, berättar Per Åkeborg som nu hunnit bli 58 år.

Tufft att start nytt vid den åldern.

– Sedan är det Stig här, säger han och pekar på kompisen Stig Oskarsson, som tillsammans med Morgan Jonsson hjälpt honom igång och fortfarande bistår. Morgan med bokningar och Stig som chaufför.

Artikelbild

| Nytt. Pelles Buss Euroapilen, Per Åkeborgs nya bussföretag.

– Jag har alltid drömt om att starta en bussrörelse och tog busskort redan 1985, säger han.

Det har han kunnat köra lastbil på men det skulle dröja 30 år innan han satt bakom ratten i en stor buss.

På samma plan där det stod bussar ända fram till 1963 står det nu en Volvo Vanhool, årsmodell 1997. På sidan står det ståtligt, Pelles Buss - Europapilen. Den rymmer 50 personer.

– Bara Pelles Buss fick vi inte heta, det fanns redan. Nästan vart enda namn är upptaget, säger Per.

Artikelbild

| Körklart. Här får det plats 50 passagerare. Stig Oskarsson kör och ibland även ägaren Per Åkeborg.

Det var Stig Oskarsson som hittade bussen. Han var på en bussmässa i Älvsjö och fick tips att det fanns en fin buss i Tomelilla. Hösten 2014 stod den på plats i Lotorp. Det enda som behövde åtgärdas var att byta framruta. I övrigt är den väldigt fin.

Premiärturen är avklarad. I mitten på maj körde Per och Stig till klassiska Ullared med ett 30-tal passagerare. I söndags körde man mellan gruvspelsbesökare mellan Hällestad och Gruvstugan. Inbokat finns också en teaterresa till Eksjö och VM i motocross i Uddevalla.

Artikelbild

| Chaufför. Per Åkeborg har förverkligat en dröm och satt sig på plats bakom ratten i en egen buss.

– Vi annonserar för fullt, säger Per Åkeborg.

Men namnet Europapilen till trots håller man sig till att börja med inom Sverige. Än så länge har Per kvar arbetet vid Finspångs Allmekano AB, där han varit sedan 1975. Han äger fastigheten och har i hela sitt liv bott i våningen ovanför.

Artikelbild

| Gammalt. En klassisk bild från mitten av 1950-talet när det fanns en busstation på Johan Fröbergs väg 4 i Lotorp.

I framtiden hägrar att kunna köra på heltid och då kanske också ge sig ut i Europa. Bussen är van, den har tidigare gått i turisttrafik både till Tyskland och Österrike.

Nu är det Stig Oskarsson som oftast kör. Han började på SJ-buss 1986 och var ända fram till i höstas driftsledare vid busstationen i Finspång, där Bildningen nu ligger.

– Nu är han driftledare på Europapilen, säger Per.

Bussen står på historisk mark. Per Åkeborg visar en bild från mitten av 1950-talet med sju SJ-bussar uppställda. Här var busstation från 1923 fram till 1963, då den flyttades till Finspång. Före SJ drevs busstrafiken av Carl Perssons Omnibustrafik. Som mest fanns det 22 bussar.