Totalt hade Jonas Karlsson 400 får i den väldiga hagen två kilometer sydost om Borggård i trakterna av Hällestad levde 59 får.

Nu är 17 döda eller saknade. Elva har hittills hittats döda eller avlivats på grund av sina skador. Risken är förstås stor att de sex som saknas också fallit offer för vargen. Ytterligare två får är rivna, men förväntas klara sig.

Det var vid lunchtid på fredagen som Jonas skulle titta till sina får.

Artikelbild

| Genom att bland annat studera tandavtrycken kan Lasse Larsson konstatera att det rör sig om en vargattack.Foto: Mikael Grip

- Jag var här även på torsdagen, men då räknade jag dem inte. När jag kom in i skogen så såg jag vargen. Den stod bara 30-40 meter ifrån mig. Ärligt talat trodde jag först att det rörde sig om en hund, men sedan såg jag att det var en varg. Den försvann när den fick syn på mig, säger han.

Inga tveksamheter
Hagen, på 13-14 hektar, gränsar till en å där det inte finns något staket.

- Förmodligen är det där som vargen har tagit sig över av en slump. Sedan har den sett att det funnits massor av får här och fällt, rivit och dödat så mycket den har orkat, berättar Christer Eriksson, kvalitetssäkrare på länsstyrelsen.

Det är besiktningsmannen Lasse Larsson som undersöker de döda fåren och fastställer dödsorsaken. Detta görs för att Jonas Karlsson ska få ut någon ersättning från länsstyrelsen.

Artikelbild

| Jonas Karlsson har haft får i 15 år men aldrig varit med om något liknande.

NT följer med i letandet efter döda får i den fläckvis mycket blöta våtmarken.

- De döda fåren som ligger utmed ån har jagats dit men inte kunnat ta sig över. Vargen har släpat tillbaka dem, säger Lasse Larsson.

Artikelbild

- Här! kom hit, ropar Jonas Karlsson.

I en liten glänta ligger ett kadaver halvt uppätet och hårt ansatt av likmaskar. Lukten är närmast outhärdlig i den fuktiga värmen.

Artikelbild

| Ett får som rivits och dödats för ett par dygn sedan är hårt ansatt av likmaskar och luktar outhärdligt.

Lasse Larsson trär på sig gummihandskarna och börjar sin besiktning.

- Jag kontrollerar tandavstånd, kraften i betten och tillvägagångssättet som i vargens fall rör sig om kraftiga bett mot nacke och hals. Det råder inga som helst tveksamheter. Det är en varg som har gjort det här, slår Lasse Larsson fast.

Artikelbild

| Med hjälp av bland annat tandavtrycken konstaterar Lasse Larsson att det rör sig om en vargattack. Foto: Mikael Grip

Du är säker på att det rör sig om bara en varg?

- Ja, det ser jag därför att mönstret går igen på alla dödade får. Hade det varit flera vargar så hade förödelsen varit mycket värre och sett annorlunda ut.

Artikelbild

| Ett av fåren som rivits och dödats för ett par dygn sedan. Foto: Mikael Grip

Eftersom vargen nu vet var det finns mat så är risken överhängande att den kommer tillbaka.

- Ja, länsstyrelsen bistår med en lina med små lapptäcken som avskräcker vargen i två-tre veckor. Men det är ingen permanent lösning, säger Lasse Larsson.

Artikelbild

Inte motståndare
Jonas Karlsson verkar närmast chockad och förvånad över det som har hänt.

- Jag har haft får i 15 år och aldrig varit med om något sådant här förut. Jag hoppas verkligen att det aldrig händer igen. Nu ska jag flytta de får som finns kvar till en hage närmare mitt hus så jag har bättre uppsikt.

Han är osäker på framtiden.

- Jag är egentligen ingen motståndare av varg och att bli av med ett får kan jag väl ta. Men när verkligheten ser ut så här och skadorna blir så enorma, då kan man undra. Skulle det fortsätta så är jag inte främmande för att lägga ner min fårverksamhet, säger Jonas Karlsson.

Om det finns varg kvar i området den närmaste tiden kommer bli svårt att säkerställa.

- I princip får vi vänta till vintern när snön kommer, så att vi kan ha spår att gå efter, säger Christer Eriksson.