De senaste veckorna har det skett en hel del viltolyckor med rådjur på olika platser i kommunen.

Vid 19-tiden på tisdagskvällen blev ett rådjur påkört av en bilist på riksväg 51, mellan Sonstorp och Hällestad. Rådjuret sprang vidare efteråt och eftersöksjägare fick leta efter det skadade djuret. Det blev en del mindre skador på bilen, men inga personskador.

Strax före klockan 20 samma kväll krockade en bilist med ett rådjur på Ramstorpsvägen utanför Finspång. Även i detta fall blev djuret skadat och fick sökas av jägare.

– Det sker en hel del viltolyckor under hösten. Olyckorna sammanfaller ofta med tiderna när folk pendlar till och från jobb, vid gryning och skymning. Det pågår dessutom intensiv jakt i skogen just nu, vilket gör att viltet blir störda, säger Urban Hertin.

Förra året rapporterades hela 333 viltolyckor i kommunen, vilket var rekord. I år är siffran uppe i 188 viltolyckor hittills. 113 av dessa är rådjursolyckor.

– Det var 182 rådjursolyckor under hela förra året. Jag tror inte vi kommer upp i den summan i år och det gäller jämförelser med andra djur också.

Dovhjortsolyckorna är 45 i år (85 totalt förra året), vildsvinsolyckor 23 (52), älgolyckor fyra (sex) och kronhjortsolyckor tre (sju).

– Antalet viltolyckor i kommunen brukar ligga mellan 200 och 250 om året. Vi vill uppmana bilister att vara särskilt uppmärksamma den här årstiden. Riksväg 51, norr om Finspång, länsväg 215 mot Skärblacka och länsvägarna mot Igelfors och Rejmyre är exempel på vägar där det sker olyckor, konstaterar Urban Hertin.