– Det finns en själ även i gammalt skrot, säger Olav när vi träffas vid hans hus där också utomhusateljén eller verkstaden finns.

Olav, 44, är yngsta barnet i en syskonskara på tolv barn. Konstnärsådran fanns där från början, inte minst via mamma Kerstin som bland annat skrev krönikor i NT.

– Min första publicerade illustration var till en av hennes krönikor i NT. Jag tror det var en blomma av något slag. Då var jag nio år. Mina syskon har blivit konstnärer, ingenjörer eller poliser, berättar Olav och skrattar.

Artikelbild

| Rörlig mekanik. Henrik Lunde Björk och Olav Lunde har arbetat i månader med ett projekt där rörlig mekanik är ett inslag i metallskulpturen.

I unga år började han måla på väggarna hemma i barndomshemmet i huset i Ekviken i direkt närhet av riksväg 51 mellan Norrköping och Finspång.

– Hmm. Det var inte alltid så uppskattat. Istället började jag måla på väggarna bakom tavlorna vi hade i huset, så ingen såg dem.

Efter de hemliga Alfrescomålningarna så fortsatte Olav att utveckla sin äventyrlighet och sitt sökande. Efter värnplikten som kustjägare reste han runt i världen och har besökt över 40 länder.

– Nepal är en favorit. Det finns en rätt skön hippieatmosfär kvar i Katmandu som jag gillar. Desutom är naturen fantastisk med vandringar i några av världens högsta berg. Hela familjen var i Brasilien förra vintern. Det var inte alls som jag trodde, vi var ute på ett ökenäventyr som var riktigt häftig. Det bästa med att resa är att varje resa sällan blir som man har tänkt sig, säger Olav.

Artikelbild

| Kontrast. Hygglig metallkontrast i skogen.

När han blev pappa för första gången 1996 så avtog resandet av naturliga skäl. Efter jobb som grafiker, illustratör och art director på olika företag så har Olav försökt få fart på konstnärskarriären.

För fem år sedan när han var ute och sprang på skogsvägarna nära bostaden vid Sandudden på vägen till Igelfors så väcktes den första tanken om att göra konst med hjälp av metallskrot.

Artikelbild

– Det var dimmigt och jag sprang förbi ett gammalt lantbruk där det stod en hel del skrot. Det var en trolsk stämning och de gamla grejerna kändes som levande väsen. Då dök tanken upp att jag ville göra konst av skrot, förklarar Olav med inlevelse.

Råvaran får han mest från olika lantbrukare och privatpersoner samt en skrot i Norrköping som Olav kallar en ”guldgruva”.

Artikelbild

| Debutroman. Olav Lunde har länge haft en drivkraft att vilja uttrycka sig med ord. Nu har hans debutroman "Att välta en ko"precis publicerats.

Den senaste tiden har Olav och hans systerson Henrik Lunde Björk arbetat med sitt första projekt med rörlig mekanik, så kallad Automata. En något hemlig skapelse i skrivande stund eftersom konstverket ska avtäckas vid invigningen av frisbee-VM i Norrköping på lördag kväll.

– Vi kompletterar varandra bra. Jag är mer för detaljer och Olav ser mer till helheten. Svetsen har gått het den senaste tiden det gäller att bli klar i tid, berättar Henrik.

Artikelbild

| Olav Lunde.

De båda konstnärerna drar ned skyddsmasken framför ansiktet och fortsätter sitt arbete. Ett arbete som pågår utomhus med den stora skogen tätt inpå. Det ser ut som ett konstverk det också.