Under lördagen var det öppet hus vid räddningstjänstens lokaler i Finspång. Räddningstjänsten och kommunens beredskapssamordnare Nina Öberg berättade om arbetet med säkerhet och krisberedskap.

– Det blev väldigt lyckat. Det har varit mycket folk under hela dagen och många har intressanta och bra frågor, säger Nina Öberg.

15 organisationer fanns på plats för att berätta om sina verksamheter och behovet av fler medlemmar.

Artikelbild

| Lennart Jansson och Maria Lejon (sittande) från Finspångs Scoutkår fick svara på frågor om sin verksamhet från besökarna.

– För några år sedan började en flyttkarusell när vi bytte lokaler ofta. Under den perioden tappade vi mycket folk, runt 40 scouter. Nu har vi ny lokal i Ramstorp och vi hoppas att fler ska upptäcka oss, betonar Lennart Jansson i Finspångs Scoutkår.

Kåren har endast ett 15-tal aktiva scouter i dagsläget.

– En sån här dag är jättebra för att knyta kontakter. Många kommer fram och berättar att de varit scouter och vi vill till exempel gärna fånga upp deras barn och barnbarn. Det behövs ledare, säger Lennart Jansson.

Räddningstjänsten visade upp sina fordon, barnen fick prova brandsläckare, det informerades om IT-säkerhet och gjordes uppvisningar av Frivilliga Motorcykelkåren och Brukshundsklubben.

Artikelbild

| 15 organisationer fanns på plats i räddningstjänstens lokaler för att berätta om sina verksamheter.

– Det är en kul grej att komma hit, vi har varit på besök förut. Alltid lär man sig nåt och framförallt är det spännande och kul för barnen, säger besökaren Joachim Rinaldo.

Uppskattningsvis kom ett par hundra besökare till öppet hus.

Artikelbild

| En brandbil som användes mellan 1930 och 1960 visades upp.

– Det finns ett större, allmänt intresse att prata om kriser och såna frågor nuförtiden, konstaterar Nina Öberg.