Den 29 maj anordnas Finspångs Stadslopp.

Aktiv Hälsocenter, Finspångsgymmet för friskvård och träning, kommer till start med ett stort antal medlemmar.

– Vi räknar med att över hundra gymmedlemmar deltar. Det här handlar inte bara om styrke- eller gruppträning, utan om folkhälsa i bredare former, säger ägaren Miriam Lundmark.

Paret Lundmark driver verksamheten som i dagsläget har cirka 1 400 medlemmar. I loppet startar allt från barn till personer i 70-årsåldern.

– Det är en social grej, inte bara fokus på att springa. Du kan välja att gå eller lunka om du vill. Det finns tävlingsmoment för den som vill, men arrangemanget fokuserar inte på tävlingshetsen. Långsiktiga målsättningen är att tio procent av medlemmarna ska delta i loppet, säger Thomas Lundmark.

Aktiv Hälsocenter har genomfört olika förberedande träningspass inför evenemanget.

– Vi har löpstyrka i våra pass och har löpgrupper såväl inomhus som utomhus. Vi kommer även att ansvara för uppvärmningen i Bruksparken före loppet, säger Miriam Lundmark.

Paret påpekar att det handlar mer om en familjefest för barn och vuxna, än om en löpartävling.

– Sju kilometer är en lagom distans. Tillräckligt lång för en utmaning, men även nåbar för motionärer som tränar två pass i veckan, menar Thomas Lundmark.

– Elitlöpare och motionärer deltar tillsammans. Det är mixen som är väldigt tilltalande, betonar Miriam Lundmark.

Finspångs Stadslopp anordnas för fjärde året i rad.

– Vi hoppas på att vi kan fortsätta växa. Förhoppningen är att vi ska få fler deltagare än förra året, då 1 500 personer kom till start, säger Stefan Fransson, sponsoransvarig för Finspångs Stadslopp.

En av årets nyheter görs för att utöka bredden i arrangemanget.

– För första gången är det möjligt att gå halva distansen om man vill. Det är flera boenden i kommunen som har haft önskemål om att det ska finnas en kortare sträcka. Alla skolungdomar i kommunen, från årskurs 1 till och med gymnasiet, får springa gratis, säger Stefan Fransson.

1,4 kilometerssträckan, Lilla Slottsrundan för barn, genomförs i parkmiljö innan startskottet för Stadsloppet går på onsdagskvällen, 29 maj.

– Start och målområdet i Bruksparken, med grönområdet och vattnet, är det många besökare utifrån som tycker är svårslaget för andra städer, konstaterar Thomas Lundmark.