– Vi har lite smått panik. Jag börjar jobba den 1 februari och Tobias den 1 mars. Vad ska vi göra? På omvägar genom anställda i kommunen har jag hört att det inte finns några lediga platser och att man letar tillfälliga lokaler. I så fall tycker jag att det är märkligt att berörda familjer inte informeras, säger hon.

Sonen Liam föddes den 26 februari förra året. Direkt när familjen kom hem från BB ansökte Jennifer och sambon Tobias om förskoleplats till Liam. Då trodde det att det vid den här tiden skulle vara klart med placering. Men fram till mitten av december hade de inte hört ett ljud. Då kontaktade Jennifer kommunen för att få besked

– De ansvariga sade att de inte var klart än och att jag skulle få besked i januari, nu är januari snart slut och vi vet ingenting än, konstarerar hon.

Artikelbild

| Jobba. Jennifer Nilsson oroar sig för hur barnomsorgen för lille Liam ska lösas när både hon och hans pappa Tobias börjar jobba. Tankarna har gått så långt som att flytta i från Finspångs kommun.

Jennifer Nilsson påpekar också att hon, som har ett jobb i chefsposition, inte hur som helst kan styra om sitt arbete. Hon säger också att hon inte har möjlighet att ta ut föräldraledigt med hur kort varsel som helst. Två månader innan är det som gäller.

Förra veckan berättade vi om att bristen på förskoleplatser fått småbarnsmamman Evelina Svensson från Borggård att skicka in ett medborgarförslag om en ny förskola i Hällestad, eftersom det är fullt i närmaste som ligger i Sonstorp.

Utbildningschef Kristina Lohman svarade då att man från kommunens sida just nu ser över hela förskoleorganisationen. Hon bekräftade också att köerna är långa. Och det svaret ger hon nu också:

- Det pågår ett jättestort arbete med att hitta fler lokaler. Det byggs också en ny förskola, Lillängen, men bygget är försenat och det påverkar. Samtidigt måste vi bli bättre på att planera både långsiktigt och kortsiktigt. Men vi klarar de krav vi har på oss att erbjuda platser inom fyra månader, dock tidigast efter att barnet fyllt ett år.

Artikelbild

Lekstund. Jennifer Nilsson slår sig ner i lekhörnan tillsammans med Liam och hans storasyster Elise, som snart blir sju år.

Familjen som nu behöver plats den 1 mars, vad säger du till dem?

- Jag kan inte uttala mig i ärenden som gäller enskilda föräldrar. Men vi jobbar väldigt hårt med att hitta platser just nu. Det är alltid stort tryck på våren.

De säger att de inte fått någon information alls om läget?

-Den informationen måste då förbättras. En månad innan barnet får en placering kontaktar vi vårdnadshavarna. Önskvärt vore att kunna ge besked tidigare men tyvärr har vi en utmaning med det idag. Det är det svaret jag kan ge.

Inger Ramstedt

inger.ramstedt@ostgotamedia.se