34-årige Jesper Olsson ger på lördag eftermiddag en pianokonsert i Kulturhuset där han ger åhörarna en inblick i olika delar av Chopins musikaliska och kreativa liv i konstrast mot Liszts stora verk, pianosonaten i h-moll.

Det var i början på 1990-talet han tog sina första steg inom den klassiska musikens värld.

– Det var min storasysters pianospel som väckte mitt intresse, berättar han.

Som nioåring började han spela blockflöjt på Musikskolan i Finspång. Inte det allra roligaste kanske.

– Jag ville ju börja med piano direkt.

När han som tioåring fick göra det hade hans storasyster redan lagt pinospelet på hyllan. Åren i Musikskolan var viktiga för honom och speciellt en lärare.

– Det var min dåvarande lärare Ingrid Nord som fick igång spelglädjen. Jag fastnade för den klassiska musiken eftersom det lät mycket, mäktigt och fint, säger han.

Efter musikgymnasiet i Norrköping följde studier vid Vadstena folkhögskola för Anders Petersson och sedan Musikkonservatoriet i Falun för Bengt Andersson. Därefter antogs Jesper till Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn, där han studerade i fem år för Bohumila Jedlickova. Efter erlagd Masterexamen i Köpenhamn började han på Diplomutbildningen i Malmö musikhögskola för professor Hans Pålsson, där han våren 2013 fick sin diplomexamen.

Nu bor han i Malmö där han delar sin tid mellan en privat pianoskola tillsammans med ett par kollegor och egna framträdanden, solo eller ackompanjerande andra musiker.

– Mest blir det framträdanden i södra Sverige, säger han men gör snart en avstickare till Polen för att ackompanjera en kör.

Det här är inte första gången han spelar i Finspång.

– Jag gav en solokonsert 2013 och var här tillsammans med en cellist 2014. Men i Finspång är jag ofta då mina föräldrar bor där.