Per Nilsson, ordförande i Byarådet, förklarar:

– Vi hade ett projekt som vi kallade för Projekt Skansen, som avsåg ett sedan länge outnyttjat markområde här i centrala Rejmyre.

– Så vi ansökte om EU-medel från Europeiska jordbruksfonden och Folkungaland och lyckades få 272 000 kronor i bidrag.

Artikelbild

| Vid pulkabacken. Här står Bert Kindåker och Per Nilsson från Rejmyre Byaråd, vid den pulkabacke man byggt med hjälp av EU-pengar.

Men så mycket kostade väl inte pulkabacken?

– Nej, den är en del av ett större projekt i Skansen, där det också ingår en boulebana, ett förråd, en grillplats och ett vindskydd och så har vi anlagt en parkeringsplats.

– Tack vare en stor insats av ideellt arbete, så räckte pengarna till hela projektet som nu står färdigt att använda.

Inget som återstår?
Artikelbild

| EU_projekt. Den här skylten finns numera uppsatt vid boulebanan och pulkabacken i centrala Rejmyre, där man får veta att EU-bidrag möjliggjort investeringarna.

– Jo, själva invigningen av boulebanan återstår och den kommer vi att anordna i slutet av april, om vädret tillåter. Då kommer bland annat representanter för Folkungaland hit.

– Och jag kan berätta att vi nyligen hade invigning av pulkabacken, med deltagande av ett 100-tal barn som for nerför backen i full fart. Det var härligt att få se och det är ju kul att vi fått mycket snö nu, eftersom vi måste lita på naturlig snö i backen, då vi inte har någon snökanon.

Kan du närmare berätta om namnet Skansen?

– Det var så att det stod ett gammalt flerfamiljshus på den här kommunala marken, men det var i dåligt skick och revs för några år sedan. Då blev det ju ett markområde här som stod outnyttjat och det var då vi i byarådet kom på att vi kunde skapa ett område med fritidsaktiviteter här och nu har det blivit så.

Och fritidsaktiviteter året om, med vinteraktiviteter i backen och sommarspel på boulebanan?

– Ja, och boulebanan ska PRO Rejmyre-Hävla sköta och vi har även byggt förrådet för deras skull, så de har någonstans att förvara sitt material.

– Som ett delmål i projektet har vi också fått klart ett annat projekt i form av belysning på en gångväg här i närheten, vilket vi fått önskemål på från boende här och belysningen står också klar. Belysningsprojektet ingår också i EU-satsningen och det var tekniska verken hos Finspångs kommun som satte upp ett antal belysningsstolpar.

Att Projekt Skansen blivit populärt hos Rejmyreborna, kan man läsa på facebook, där vi plockar följande kommentarer:

”Superbra initiativ! Byarådet är en fantastisk kraft i byn. Stort tack till byarådet som fixat fina backen. Världsklass. Så Underbart. Lycka att få ge sina barn en uppväxt i denna idyll.”