Visserligen kan det vara väldigt trevlig på en folkfylld badstrand men för många är det en dröm att kunna hitta en egen liten pärla där man får vara helt ensam och kan bada i lugn och ro.

– Jag har ju varit vid alla 400 sjöar och gölar som finns i Finspångs kommun så visst har jag flera ställen att tipsa om, säger Herman Vinterhjärta, kommunalråd men också löparfantast som besökt och fotograferat de flesta vattensamlingar som finns i kommunen.

– Men jag kan kanske inte direkt peka ut en specifik plats. Det är lite som svampställen, man kan ge tips om hur man hittar de bästa platserna men kanske inte avslöja exakt var de är, säger Herman.

Artikelbild

| Herman Vinterhjärta har stenkoll på Finspångs runt 400 sjöar.

Kan man bara ta en karta och titta?

– Ja, det är väl ett bra sätt. Men man ska titta efter sjöar som inte går precis vid en väg.

Så man kan inte räkna med en parkeringsplats?

– Nej, det kan man inte. Det finns många fantastiska platser men då får man räkna med att ge sig ut i skogen. Man får göra en avvägning över hur mycket man orkar men jag är övertygad om att det finns många bra badställen som inte är riktigt upptäckta.

Många av sjöarna ligger på privat mark, då gäller det att visa hänsyn och komma ihåg allemansrätten.

– Sen finns det många gölar där gränsen mellan land och sjö är lite flytande. Då får man titta på kartan innan. Fast jag är nog nördigare än de flesta så jag vet inte om man tittar efter sådant, säger Herman Vinterhjärta och skrattar.

Läs mer: Här är kartan över alla sjöarna (extern länk)