Redan strax före klockan 19 var valvakan i fullgång hos Sverigedemokraterna som höll till på Jolly Scotsman vid Hotel de Geer. Mitt i lokalen stod gruppledaren Torgny Maurer med en öl i handen.

– Vi har gjort så gott vi har kunnat, jobbat och kämpat med att få ut valsedlar överallt, nu kan vi inte göra mer och jag känner mig faktiskt inte orolig. På riksnivå vet jag att vi gör ett bra val, konstaterade han.

Och målet i Finspång hade han också klart för sig:

Artikelbild

| En trio kristdemokrater som gladdes åt det första resultatet från vallokalsundersökningen, från vänster, Stefan Ackeryd, Edite Jerpehag och Marie Johansson.

– Det vore väldigt bra om vi kan bryta det socialistiska maktinnehavet.

En förändring som även de fyra allianspartierna – KD, L, C och M – hoppades på. De hade samlats på restaurang Joans mitt i centrum.

– Det känns spännande. Men det har ju gått jättebra för oss på riksnivå. Jag hoppas att det får effekter även får oss här i Finspång, sade Kristdemokraterna gruppledare Marie Johansson.

Inge Jacobsson (M) passade på att berömma samarbetet mellan allianspartierna.

Artikelbild

| Lite sakta uppåt för våra partier konstarerade Hugo Andersson (C) och Britt-Marie Hamnevik Söderberg (L).

– Det har varit väldigt bra och det är väl nästan bara vi i länet som jobbar så här, sade han.

Någon timme senare, när de första vallokalsundersökningarna på riksnivå presenterades så stod det klart att SD hade ökat och låg nästan på 20 procent.

Artikelbild

| Moderaternas Inge Jacobsson var inte särskilt dyster, trots sämre siffror för partiet.

– Går vi över 20 procent är jag nöjd. Men ärligt talat trodde jag att det skulle se ännu bättre ut. För Finspångs del hoppas jag att vi får en fördubbling av mandat, så vi blir åtta.

Och ju längre kvällen gick desto mer uppenbart var det att SD hade gjort ett mycket bra val i Finspång. Andra största parti efter Socialdemokraterna, med 16,8 procent av rösterna, vilket också innebär en fördubbling av mandaten.

Artikelbild

| Socialdemokraternas Ulrika Jeansson och Berit Martinsson.

– Vad det här betyder för Finspång kan jag inte svara på, men för oss innebär det förhoppningsvis att vi kan få in fler av våra politiker i nämnder och beredningar och därmed få igång en mycket bättre politik. Vi kommer att synas mycket mer, kommenterade Torgny Maurer resultatet.