I lördags var det vernissage i Finspångs Konstförenings lokaler på Bruksgatan. I en tid när konstnärer ofta får ta kontakt själva för att få delta på utställningar, blev Iréne uppmanad att komma till Finspång.

– Det var en person i Finspångs Konstförening som hade sett mina verk på Ombergs turisthotell. Jag är glad att de ville att jag skulle komma hit, säger Iréne Nordh.

Utställningen "Naturens speglingar" bjuder på mängder av målningar från hennes hemtrakter vid foten av Omberg, där hon har ateljé och grafisk verkstad.

Artikelbild

| Visar. Iréne visar upp många av sina collografier på utställningen.

– Jag bor vid Tåkern och Vättern, en plats som har samma ljus som i Provence i Frankrike. Jag vill lyfta fram Östergötland och naturen i mina tavlor. Jag har en underbar utsikt där jag bor med öppna fält och jag ser ofta rådjur, älgar, tranor och korpar.

Oljemålningar, akryl och collografier ingår i hennes repertoar. Iréne nämner kreativiteten när hon skapar sina verk.

– Jag gör mina målningar utifrån hur jag uppfattar det. Det kan vara landskap, blommor, ljuset och hur färgerna spelar mot varann. Kompositionen är jätteviktig.

70-åringen arbetar med måleri och grafik samt sten och växtmaterial. Hon har en mångårig erfarenhet som bildpedagog från undervisning av barn och vuxna.

Artikelbild

| Beskåda. "Blånande ljus" är en av tavlorna som går att beskåda under utställningen i Finspångs Konstförenings lokaler.

– Det roligaste med skapandet är inte det färdiga resultatet, utan själva processen. Man börjar och vet inte hur det ska bli, berättar Iréne Nordh.

Hon föddes i Vadstena och flyttade till Stockholm när hon var 17 år. Iréne har bott i Trosa i 25 år, men sedan 18 år är Omberg hemadressen.

– Jag har varit konstnär i hela mitt liv och kunnat jobba heltid i 40 år och har tidigare haft konstskola för både barn och vuxna.

Hon har medverkat vid flera separat- och jurybedömda utställningar genom åren. Iréne har besökt många loppisar och secondhandbutiker för att samla på sig knypplade och virkade spetsar.

Det resulterade i ett antal textilcollage som blev till en utställning på Spetsmuséet i Vadstena.

– Med dessa verk ville jag lyfta fram den dolda kvinnokraft som annars gömts och glömts i lådor och skåp.

Hon hoppas att Finspångsborna ska förstå vad hon vill förmedla med sitt skapande.

– Framöver ska jag vara hemma, måla och försöka följa våren. Jag vill stanna upp och inte fara omkring som många gör i dag. Nu är det min tur att bara vara, konstaterar Iréne Nordh.