Olle Sivertsson Lundqvist har varit idrottslärare på Bergska gymnasiet sedan i höstas. Kalla vinterdagar har inte samtliga elever möjlighet att delta på alla utomhusaktiviteter.

– Vi har många nyanlända ungdomar som inte har så mycket kläder, speciellt inte anpassade till våra väderförhållanden. Sedan finns det elever som inte kan införskaffa kläder av ekonomiska skäl, säger Olle.

Han värnar mycket om friluftsliv.

Artikelbild

| Samlar in. Idrottsläraren Olle Sivertsson Lundqvist hoppas på en lyckad insamlingsdag den 19 februari.

– Vi vill kunna visa upp vårt naturliv på vintern också. Om inte eleverna är rätt klädda kan vi inte genomföra vissa saker. Vi kanske får välja andra aktiviteter eller enbart vara ute en kortare period.

Därför har han tagit initiativet till Bergska gymnasiets första insamlingsdag. Måndag den 19 februari kan alla som vill lämna material som skolans elever kan nyttja.

– Det kan till exempel vara inomhuskläder, som skor, t-shirts och shorts, men även överdragskläder för utomhusbruk. Vi tar även emot skridskor och hjälmar. Skolan samarbetar med Faik bandy och de skridskor som vi får in, kommer förvaras i bandyklubbens förråd, så hela kommunen kan ha användning för det, säger Olle Sivertsson Lundqvist.

Nästa måndag finns han på plats, under både för- och eftermiddagen, i Bergska gymnasiets cafeteria (vid skolans byggavdelning), för att ta emot allt som lämnas in.

– Vi är tacksamma för alla bidrag. Materialet ska bidra till att kunna utveckla våra friluftssatsningar, men även våra idrottslektioner. Att kunna erbjuda elever att ha ett ombyte.

Olles tidigare arbete var som idrottslärare på Viggestorpsskolan, där han ordnade insamlingsdag för några år sedan.

– Det gick ganska bra. Då fick vi framförallt in kläder och skor som vi hade stor nytta av. Det finns så mycket material hemma hos folk, som inte används, som skulle vara enormt värdefullt för oss. Vi är inte kräsna, utan är glada för vad vi får in. Förhoppningsvis kan det här bli en årlig tradition på skolan.

Han prisar kommunens föreningsliv och lyfter fram alla möjligheter som erbjuds. Nästa vecka är det sportlov med extra många chanser att testa på olika sporter och aktiviteter.

– Det är många ungdomar som är stillasittande idag. Jag hoppas att de använder lovet väl. Det erbjuds massor av aktiviteter i Finspångs kommun. Det finns chans att hitta nya intressen som man kan fortsätta med, konstaterar Olle Sivertsson Lundqvist.