Den 23 april åker kommunstyrelsens politiker till Hällestads skola för att tillsammans med 110 elever och deras lärare prata miljö och plocka skräp runt skolgård och närområde. Skolan (F-6) får i år representera kommunens alla glada och engagerade skolor.

Finspångs Tekniska Verk har tillsammans med sektor Barn och Utbildning uppmuntrat lärare och pedagoger att lyfta frågan om nedskräpning, återvinning och miljön.

I Finspångs kommun har 21 förskolor och åtta grundskolor anmält sig till årets Skräpplockardagar, Sveriges största manifestation mot nedskräpning. Totalt kommer rekordmånga – cirka 1 900 personer – att städa respektive närmiljö för en snyggare och tryggare kommun.

Dessutom ses Skräpplockardagarna som ett ypperligt tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som också berör till exempel konsumtion och allemansrätten.

– Att se hur elever och lärare brinner för detta med miljö är entusiasmerande, säger Yvonne Larsen, utvecklingsstrateg, Finspångs kommun, i ett pressmeddelande.

Under kampanjveckan (W17) kommer Finet, Vallonbygden, Finspångs Tekniska Verk samt personal i kommunhuset att följa elevernas goda exempel. Anställda bjuds in för att plocka skräp i närmiljön. Veckan avslutas med lördagsöppet på Sjömansängs återvinningscentral.

Yvonne Larsen:

– Här i området kring kommunhuset finns till exempel mängder av fimpar och annat avfall som ska till soporna. Tillsammans kan vi visa att nedskräpning är onödigt och fel.