Det var också så kommunalrådet Ulrika Jeansson (S) uttryckte det i sitt tal till de nykläckta studenterna när de stod uppställda på läktaren i Bruksparken på fredagseftermiddagen.

– Ni har tagit er hit och då kan ni komma vart som helst i livet, sade hon.

Utspringet var gemensamt för Curt Nicolingymnasiet och Bergska gymnasiet och de hade alla marscherat från Bildningen genom Finspång till Bruksparken med Finspångs musikkår i spetsen.

Artikelbild

| Gemensamt tågade studenterna från Berska gymnasiet och Curt Nicolingymnasiet till Bruksparken.

I Bruksparken sprang de sedan in klassvis. Efter sång och tal fick de äntligen ta emot hyllningarna från anhöriga och sedan väntade olika fordon på dem.

Totalt var det 179 elever som tog studenten i Finspång i år, 140 från Curt Nicolingymnasiet och 39 från Bergska gymnasiet i Bildningen. För CNG något fler än tidigare och för Bergska färre.

– Vi ökar elevantalet för varje år och kommer att vara ännu fler näta år, säger Kristina Hagstedt, informationsansvarig vid CNG.

Totalt kom de 140 eleverna från sex klasser.

Artikelbild

| Studentutspringet i Finspång.

För Bergska gymnasiet har det varit en dipp i år.

– Den är tillfällig. Det är betydligt fler som kommer att gå ut nästa år, säger Jenny Söderström, samordnare vid Bergska gymnasiet.

Artikelbild

| Jaaaaaa...!

Av de 39 eleverna kom 36 från Bildningen och tre från gymnasiesärskolan vid Bergska skolan. Totalt från sex klasser.

Nu väntar ett sommarlov och sedan en höst med jobb eller studier.

Artikelbild

| Studentutspringet i Finspång.

– I morgon ska jag sova och i höst ska jag plugga vidare, sade till exempel William Wallace. Lizette Jansson ska fortsätta jobba, fortsatta studier får vänta. Ett par röster i vimlet.