– Ikväll är det 74:e musikquizet sedan starten. Dessutom har vi kört sex pubquiz. Så sammanlagt handlar det om 80 quiz, berättar Patrik Persson som är hjärnan bakom de musikaliska tankenötterna på Hugo.

I början fick han en del negativa kommentarer som ”att det kommer aldrig att funka i Finspång”.

– Vi startade i Norrköping juli 2011 där musikquizet gjorde succé direkt, jag tror det hjälpte att en del Finspångsbor hade varit där och visste vad det var. Det tog en viss tid innan vi fick fart på det som vi ville i Finspång. När väl folket hittat hit så har de fastnat i det, säger Patrik och skrattar.

Artikelbild

| Topplag. Den här gången vann inte Monumental gruppkram. Men de är alltid högt upp i resultatlistan. I laget finns Ellinor Monell, Peter Edwinzon, Erik Oskarsson och Göran Rumenius.

De tre sista åren har musikquizen i Finspång i princip varit fullsatta varje gång. 17 lag har årsabonnemang. Rivaliteten mellan de olika lagen är stor och en neslig förlust ältas åtminstone tills det är dags för nästa quiz.

– Så är det. Mot vissa vill man aldrig förlora. Det tar hårt, förklarar Micke Sjöberg i pausen.

Micke missar sällan eller aldrig ett musikquiz.

– Nej, veckans höjdpunkt, säger han innan en djup diskussion uppstår med en mottävlare om vem som har rätt på en viss fråga.

Artikelbild

| Högt tempo. Patrik Persson håller ett högt tempo på de varierande frågeställningarna.

Att sätta ihop ett musikquiz som håller på i 90 minuter effektiv tid kräver en hel del förarbete.

– Det ligger mycket jobb bakom. Ett normalquiz tar en arbetsdag och ett sådant här stort quiz kanske tar 1,5 arbetsdag även om jag lever med det och funderar i flera veckor, säger Patrik och fortsätter:

– Jag vill alltid lägga en bra svårighetsnivå, med en del enklare frågor så att alla kan svara och sedan en del mer kluriga grejer. Till exempel ett medley där man ska hitta en gemensam nämnare eller klipp där jag tagit bort refrängen. Samtidigt som jag vill förmedla min kärlek till musiken, så gillar jag att lägga ut fällor och jäklas lite med deltagarna.

Att spela låtar baklänges är också ett knep som får publiken att både skratta och lägga sina pannor i djupa veck.

Ett problem skulle kunna vara närheten till mobiler och att deltagarna skulle kunna fuska.

– Det är inget problem. Jag har fostrat dem från första början. Dessutom sitter de tävlande tätt så jag tror ingen skulle våga leta svar på mobilen. Personalen och jag kollar förstås också.

Laget med det sköna namnet Monumental gruppkram har vunnit mycket genom åren och var hyfsat segervissa i halvtidsvilan i Kulturhuset.

– Kanske att vi ligger i topp på en maratonlista. Vi var med på första quizet oktober 2011 och vann det, upplyser Peter Edwinzon.

De fyra som är med i just Monumental gruppkram har alla sina musikaliska specialiteter. Peter Edwinzon betecknar sig som allt-i-allo med särskild koll på 90-talet, Ellinor Monell har djupa kunskaper inom film-och tvmusik. Erik Oskarsson är bra på äldre musik och Göran Rumenius gillar schlager och techno bland annat.

– Att vara olika och komplettera varandra är framgången till ett vasst quizlag. Att ha fyra personer som kan allt om Iron Maiden och inget annat är inget bra, berättar Peter Edwinzon.

Monumental gruppkram fick den här gången nöja sig med en fjärdeplats med 45,5 poäng av maximalt 55. Vann gjorde Robert&Linda med 47 poäng, närmast före Tillsammans som också nådde 47 poäng, trea slutade Perssons pack med 46,5 poäng.