Svampstället hade förvandlats till en soptipp

Ingrid hittade en soptipp i skogen, men var inte den första att anmäla den. Kommunen har sedan augusti arbetat med att få bort den.

Platsen som tidigare varit Ingrid Karlssons svampställe hade till deras förvåning förvandlats till en soptipp.

Platsen som tidigare varit Ingrid Karlssons svampställe hade till deras förvåning förvandlats till en soptipp.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-10-10 19:00

I lördags bestämde sig Ingrid Karlsson och hennes man för att åka ut i skogen och plocka svamp. De valde att åka till ett ställe som de inte har varit vid på flera år. Väl framme upptäckte de att deras tidigare svampställe hade förvandlats till en soptipp.

– Det första vi hittade var en blomkruka och pizzakartonger. Jag tänkte ”jaha, det är ett typiskt sådant ställe” och när vi gick nerför stigen så tittade jag till vänster och det var då jag upptäckte skräphögen. Vi blev bara häpna över vad vi såg och stod där och tittade i 20 minuter, förklarar Ingrid och pekar in i skogen.

Inne i skogen såg paret bland annat en tv, trädgårdsmöbler, glas, en diskbänk och en hel del annan bråte.

– Vi bara stod och tittade på det och på varandra, och så sa min man ”fy, nu är hela dagen förstörd”.

Ingrid Karlsson anmälde upptäckten till kommunen, men det visade sig att skräpet hade funnits på platsen en tid. Redan i augusti fick kommunen för första gången in en anmälan om hur det såg ut på platsen. 

Emmy Israelsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör, förklarar att ärendet är under utredning.

– Den här platsen var ganska stor med mycket skärp, som en dumpningsplats. Just i det här fallet hittade vi indikationer på vem som delvis kan ha skräpat ner. Sen har den personen varit och tagit bort det som den har ansett vara sitt. Nu får jag åka ut och kolla hur mycket skräp som är borttaget och sen får vi arbeta vidare med att hitta nedskräparen. Vi kommer även att höra av oss till markägaren som har rätt att yttra sig i ärendet och komma in med uppgifter.

Om den här platsen upptäcktes i augusti, varför är skräpet fortfarande kvar?

– Nedskräpning är väldigt krångliga ärenden, och det är därför det tar så lång tid. Det är viktigt att det här går rätt till eftersom vi jobbar utefter en lagstiftning.

Emmy Israelsson beklagar sig över dessa typer av händelser.

– Vi önskar att man hittar den som är ansvarig, men det är inte lätt. Vi hade gärna velat ta bort allt, men det har vi varken resurser eller befogenhet att göra.

Ingrid Karlsson förklarar att de inte kommer att återvända till sitt gamla svampställe efter att de fick se hur skogen hade förvandlats till en soptipp.

– Jag fattar inte, det ska inte se ut så här i vår natur. Jag blir så bedrövad när man hittar sådant här, förklarar hon.

På grund av allt skräp var det svårt att ta sig runt i skogen.
På grund av allt skräp var det svårt att ta sig runt i skogen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!