– 2005 började jag sommarjobba här, när jag var 19 år. Då var jag i produktionen och jobbade fyrskift. Mars 2007 blev jag tillsvidareanställd, berättar Mattias.

Efter några års studier blev han inlånad till personalavdelningen. Hösten 2016 anställdes han som HR-specialist på samma avdelning.

– Ett jobb jag verkligen trivs med. Jag och mina kollegor har bland annat till uppgift att rekrytera semestervikarier. Cirkeln är sluten för mig, säger Mattias och skrattar.

Artikelbild

| Blev kvar. Semestervikarierna som stannade kvar; Malin Persson och Mattias Hagström gillade sina sommarjobb så mycket att de blev kvar på Gränges.

Malin sommarjobbade så sent som 2016 och har blivit kvar sedan dess.

– Det är 19 personer som blivit tillsvidareanställda av semestervikarierna just från den sommaren. Malin är en av dem, upplyser Mattias Hagström.

Gränges siktar även i år på att ta in mellan 80 och 100 semestervikarier för att täcka upp när de 450 ordinarie medarbetarna ska vara lediga. En del är studenter som kanske ska fortsätta studera och inte vill eller kan jobba vidare på företaget.

– Så är det. Det är svårt att få fram en exakt siffra, men löpande under året är det ungefär 20 personer som fortsätter på Gränges efter sommaren i någon form och med tiden också får en tillsvidareanställning. Cirka 40 procent av våra semestervikarier återkommer från föregående sommar, berättar Mattias.

Artikelbild

| Malin Persson och Mattias Hagström på Gränges.

Malin Persson, jobbade tidigare på Whirlpool i Norrköping, och var på jakt efter ett nytt jobb när hon började på Gränges.

– Jag hade en kompis som jobbat här länge som sa att det var bra här och eftersom jag var mellan två jobb så sökte jag hit och trivdes från början, säger Malin som arbetat på samma avdelning där Mattias startade sin karriär på Gränges.

Ett år efter det första passet som semestervikarie var Malin fast anställd. Numera jobbar hon treskift, som innebär en förmiddagsvecka plus helg och en eftermiddagsvecka innan det är dags för en helt ledig vecka, så kallad frivecka.

– Att jobba inom industrin passar mig och att jobba skift är också bra. Det finns också bra möjligheter att utveckla sig inom företaget. Just nu håller jag på att lära mig skärverket, säger Malin.

Grundkravet för att vara aktuell som semestervikarie på Gränges är att man är minst 18 år och har körkort för bil.

– Att vara nyfiken och bra på att samarbeta är också ett plus. Vi internutbildar med travers- och truckkort när det behövs på betald arbetstid, förklarar Mattias Hagström.