Det är full aktivitet i Edets loge, fem kilometer norr om Ljusfallshammar. Nästa måndag är det dags för tv-inspelning av programmet Auktionssommar när cirka 600 föremål ska auktioneras ut till hugade spekulanter.

– Vi har kört auktion här de senaste 15 åren. Hela familjen är involverad, min fru och våra två söners familjer samt min bror och hans familj och så pappa och mamma förstås. Auktionerna blir något roligt att samlas kring för vår familj varje sommar. Att få göra ett tv-program känns förstås stort, säger Göran Hjelte (född Carlsson).

Pelle och Göran representerar andra- och tredje generationens auktionsutropare. Allt startade med Görans farfar Fritz Carlsson, som var känd i bygden som auktionsutropare under sin levnadstid. Pelle Carlsson är nog minst lika känd efter att ha agerat auktionsutropare i över 55 år.

Artikelbild

| Auktionsutroparna Pelle Carlsson, till vänster, och Göran Hjelte ser fram mot tv-inspelningen nästa måndag.

– Det är fortfarande lika roligt. Att ha nära till skämt och vara rapp i truten är bra egenskaper. Det finns en del knep att föra över från generation till generation, förklarar 86-åringen och skrattar.

Att välja ut några unika objekt är inte helt enkelt. Varje ting har sin historia.

– Vi kommer att försöka trycka lite extra på de grejer som är från närområdet. Som den här trädgårdsmöbeln och gungstolen tillverkad i Grytgöl i mitten av 1950-talet. Sedan har vi ytterligare en trädgårdsmöbel i gjutjärn som är tillverkad i Ljusfallshammar i början av 1900-talet. Sådana grejer brukar vara populära lokalt, berättar Göran Hjelte.

På måndag kommer de att använda samma klubba och käpp som Fritz Carlsson använde på sin tid.

Artikelbild

| Käppen och klubban har hängt med sedan Fritz Carlssons glansdagar på 1940-talet.

– Tänk om man hade alla pengar den här klubban och käppen genererat genom årens lopp. Då kunde jag bo på Hawaii, skojar Pelle.

– Vi har fått laga käppen. Den har fått sina smällar genom årens lopp. Men visst är det en fantastisk känsla att använda samma redskap som min farfar använde sig av, säger Göran.

Artikelbild

| En gungstol från Grytgöl som ska auktioneras ut.

Vad är då finessen med att vara en bra auktionsutropare?

– Finessen är att få flera personer intresserade av en sak och trissa upp priset så både säljare och köpare blir nöjda.

Artikelbild

| De här trädgårsmöblerna tillverkades i Ljusfallshammar någon gång i början av 1900-talet.

Vad ska man tänka på som spekulant?

– Att vara på hugget. Det går undan när vi ska ropa ut 600 objekt på fyra timmar. Vill man ha något så gäller det att vara med på noterna. De som kommer hit första gången, brukar inte få något med sig. De hinner helt enkelt inte med, skrockar Pelle Carlsson.

Artikelbild

| Här i Edets loge ska tv-programmet Auktionssommar spelas in nästa måndag.

En man kommer förbi med en trattgrammofon och ett stort antal "stenkakor". Kanske ett fynd för någon av de 800-900 besökarna som väntas komma till Edets loge nästa måndag.