Det började som en garageträff för elva år sedan initierad av Ola Johansson.

– Nu har vi tusentals besökare och så mycket som händer under hela dagen. Det är helt fantastiskt, sa motorälskaren som bor mitt i byn.

Kurt Johansson, Katrineholm, hade kört några mil i sin kanske inte helt stötsäkra gröna, låga farkost.

Artikelbild

| Boxning på Motordagen. Proffsboxaren Suro Ismailov sparrade några ­intensiva ronder mot Ali Rashid.

– Nä, men det är fränt. Man lever bara en gång, konstaterade Kurt.

Staffan Svensson stormtrivdes bakom ratten på sin nyligen inköpta Studebaker Avanti II av 1969 års modell.

– Jag har bara haft den några veckor. 1986 åkte jag med dåvarande ägaren i just den här bilen på plats i Pennsylvania, USA. När jag berättade det för änkan så fick jag köpa den direkt. Den här ska vara det enda exemplaret i Sverige och den har bara gått 7 000 mil, förklarade Staffan.

Under Motordagen avgjordes Kent Stigh Memorial, ett fartfyllt rally där 29 bilar gav allt i varje kurva. Desto lugnare tog det Marie Rolander med familj i en skogsdunge med mängder av fordon från främst 1950-och 1960-talen.

Artikelbild

| Stormtrivdes. Staffan Svensson har nyligen importerat en Studebaker Avanti II och trivdes ordentligt i sitt nyförvärv.

– Vi är här för att visa upp våra bilar. Jag och min man, Bernt, var raggare i ungdomen och för fyra år sedan när ungarna vuxit upp så slog vi till och importerade en Ford Fairlane 1959 från USA, förklarade Marie från Hällestad.

Bilintresset verkar ligga i generna - även sonen Robin hade sin Corvette på plats.

Artikelbild

Bland alla möjliga fartfyllda uppvisningar av jeepar, enduro och cross fanns det också en något udda show, som var minst lika adrenalinhöjande. Igelfors boxningsklubb passade på att visa upp sig och intresset var stort när affischnamnet Suro Ismailov gick några ronder mot Ali Rashid. Suro som gått sju matcher som proffs, och vunnit sex, behövde inte ge allt för att ha kontroll på sin motståndare.

– Ett bra träningspass. Nu ska jag fortsätta att träna på. Jag siktar mot en karriär i USA till hösten. Jag försöker att komma hit till Igelfors minst en gång i veckan och träna, berättade Suro.

Artikelbild

| Ford Fairlane. Marie Rolander vid sin och maken Bernts Ford Fairlane.

En programpunkt som alltid drar mycket publik är sprängningen av en bilmotor. Det blev något av ett antiklimax den här gången. Efter ett kort och högt motorbröl från den trötta Mazdan så var allt över efter tolv sekunder.

Något som inte lär vara över är Motordagen i Igelfors. En dag då hela byn lever upp.

Artikelbild

| Givet attribut. Klassiska och givna attribut under en motordag.

– Årets bästa dag, sammanfattade den lokale handlaren.