Stig Gustavsson fick 1953 sitt första jobb på Monark i Norrköping. Han blev självständig från start när han redan som 15-åring fick sköta cykelbutiken själv i fem veckor.

– Han kallades Mister Monark av vissa. Han hade jobbat så länge i branschen att han till och med var anställd på svenska Monark, berättar Ola Lundqvist, som arbetade ihop med Stig på Stigs Cykel & Fritid i åtta år.

Stig stannade på arbetsplatsen till 1959, därefter blev det elva år hos Bröderna Westlund på Kungsgatan i Norrköping.

Artikelbild

| Finspångsprofilen Stig Gustavsson avled i måndags.

– Sedan var det ”gubbarna” på Monark som tyckte att jag skulle bli egen företagare. 1971 öppnade jag min butik på Snippen, berättade Stig Gustavsson, i samband med sin 80-årsdag i januari förra året.

Stigs Cykel och Fritid blev kvar på platsen i 25 år innan flyttlasset gick till nuvarande butik, fortfarande på Bergslagsvägen i Finspång, men mer centralt.

Han drabbades av cancer, men fortsatte att arbeta.

– Han blev hängig förra hösten, men jobbade ändå. I början av januari var sista gången han var i butiken, säger Ola Lundqvist.

Med 66 år i branschen, varav 48 år som egen företagare, går det tveklöst att konstatera att cyklar var hans liv.

– Han var omtyckt av alla och alla kände honom. Hur mycket Stig betytt för Finspångs cyklister och hemtjänst med mera är svårt att sätta ord på, betonar Ola Lundqvist.

En av hans stora höjdpunkter på senare år, var när han blev årets Finspångare 2015.

– Det var mycket stort, uppskattat och hedrande för Stig. Ett annat minne var när han fick närvara på cykel-VM i Verona i Italien 2004, cykelsportens Mecka.

Förra året uppvaktades han rejält i samband med sin 80-årsdag. Fortfarande arbetandes för fullt i cykelbutiken, som han tillbringat en mängd timmar i.

– Han var endast borta några dagar från jobbet under alla år. 2003 bröt han lårbenshalsen och var tvungen att vara hemma, men efter endast några dagar var han tillbaks på arbetet igen, berättar Ola Lundqvist.

Ola understryker att det inte gick att ha en bättre chef.

– Han var den bästa arbetsgivaren som jag har haft. Han var alltid tillmötesgående, ingenting var omöjligt.

Hur många personer som Stig servat under årens lopp är oräkneligt.

– Det är svårt för alla att förstå att en epok och ett livsverk är över i sån hast. För många av oss har Stig alltid funnits där. Minnena av Stig är ljusa och många för familj, vänner, kunder och leverantörer med flera, konstaterar Ola Lundqvist.

Stig Gustavsson blev 81 år gammal.

LÄS MER: 80-åringen som jobbat i 65 år