– Det är en skön och trevlig snubbe den där Micke. Snacket om en staty av mig i Uppsala har varit levande i över 30 år, men nu kanske det kan bli av, säger Owe Thörnqvist.

Owe fyllde 90 år den 12 mars. Knappt en månad senare, den 9 april, fyllde hans sambo Berit Gullberg 80 år.

– Micke fixade en avgjutning av mitt ansikte som jag gav till Berit i form av ett smycke. Det var häftigt och hon blev riktigt nöjd, konstaterar Owe.

Artikelbild

| Kanske blir den här modellen som Mikael Karlsson tagit fram någon gång staty i Uppsala.

Hans eget 90-årsfirande var inte av det stillsammare slaget.

– Nej, för tusan. Det ska vara full fart. Jag rev av en show i konserthuset i Uppsala, med bland andra min kompis Lill Lindfors. Det brukar bli så vart femte år, berättar Owe och skrattar.

Mikael Karlsson har flera gånger besökt Owe Thörnqvist i Stockholm och har scannat av honom för att kunna 3D-printa fram olika modeller av artisten.

– Det var en märklig historia. Han drog en apparat, likt ett strykjärn, på mig, säger Owe, som är född och uppväxt i Uppsala.

Artikelbild

| Smycket närmast är det som Owe gav till sin sambo på hennes 80-årsdag. Smycket med korvgubben är det som Mikael Karlsson tillverkade till Melodifestivalen 2017.

Artistkarriären tog fart i unga år och på repertoaren finns låtar som till exempel ”Rumba i engelska parken”, ”Dagny”, och ”Varm korv boogie".

– Jag har en hel del jobb inbokade framåt. I sommar ska jag bland annat vara med i Allsång på Skansen och till hösten blir det en ny turné.

Artikelbild

| Detaljrikedomen vid 3D-printing är stor.

Var vill du helst av allt att en staty ska stå om det blir av?

– I Engelska parken i Uppsala.

Artikelbild

| Owe Thörnqvist under sin show i konserthuset i Uppsala i våras.

I Melodifestivalen 2017 deltog Owe som den äldsta deltagaren någonsin i tävlingen med sitt bidrag "Boogieman blues" och tog sig till final. Det var där och då som Owe kom i kontakt med Finspångsbon.

– Han ville ha en liten träfigur inscannad och en kopia av den. Den föreställer "varmkorvgubben på Fyristorg". Owe ville ha flera exemplar av den som han gav till bland andra Hasse "Kvinnaböske" Andersson som var en av programledarna i "Mellon", berättar Mikael.

Artikelbild

Efterhand har vänskapen mellan de två utvecklats.

– Inför Owes 90-årsfirande 3D-scannade jag hela honom. Det blir en detaljrikedom på 0,01 millimeter. Tyvärr kostar det mycket att ta fram en minnesstaty. Uppsala kommun vill gärna ha en staty av Owe, men det gäller att hitta finansiering, förklarar Mikael, som startat en fanclub till Owe Thörnqvists ära.

– Jag fick frågan om att starta en fanclub här i Östergötland och det har jag gjort. Det vore kul att arrangera en konsert här i Finspång med Owe, säger Mikael Karlsson.

Något som artisten själv inte har något emot.

– Det vore riktigt kul. Det måste vi försöka få till, säger Owe Thörnqvist.