– Hon pratar om sådant som inte många vågar säga, men går omkring och tänker, tyckte en åskådare i den stora publikskaran i den soldränkta Bruksparken.

Zinat har gjort en skaplig livsresa. Från förtryck och tvångsgifte i sitt hemland Iran till frispråkig debattör, författare, skådespelerska, stå upp-komiker och sommarpratare i radion, med mera, med mera.

– Jag var så blyg och orolig när jag kom till Sverige med min tvåårige son i början av 1990-talet. Det är knappt jag känner igen mig själv. Mitt förra liv känns som en annan persons liv, berättade Zinat för NT innan nationaldagsfirandet drog igång på allvar.

Artikelbild

| Tradition. Hissning av den svenska flaggan.

När Zinat tog till orda så blandade hon allvar med skämt.

– Som troende muslim bryter jag mot alla regler. Sverige är ett fantastiskt land. Att jag står här idag och att jag lever kan jag tacka Sverige för. Jag menar verkligen varje ord när jag sjunger svenska nationalsången, förklarade hon med eftertryck.

Om Sverigedemokraternas framgångar sa Zinat:

– Jag har varit så arg och besviken på de etablerade partierna som inte vågar ta tag i frågor som anses känsliga. Ta ned de frågorna från piedestalerna och diskutera det som skrämmer oss. Men jag tänker positivt och tycker det är bra att nio av tio svenskar röstar på något annat parti än Sverigedemokraterna.

Artikelbild

| Zinat Pirzadeh.

Zinat fick åhörarna i Bruksparken att skratta så att tårarna trillade nedför kinderna.

– Jag blev konfunderad när jag första gången såg att svenska män låter sina fruar ligga nästan nakna och sola på gräsmattan samtidigt som de låser in sina sopor. I Iran låser männen in kvinnorna och kastar ut soporna på gräsmattan.

Artikelbild

| Zinat Pirzadeh.

Zinat säger att hon hatar att hata.

– Det kommer aldrig något gått ur hat. Vi ska bygga vår tillvaro på kärlek och visa mer ryggrad, hat förgör och kärlek skapar. Det behövs mer bondförnuft och ifrågasättande, inte minst inom politiken. De som vill bränna den svenska flaggan, tycker jag ska flytta till ett annat land.

Artikelbild

| Fotosession. Både barn och vuxna ville fotas med Zinat.

Om sitt hemland, Iran:

– Det är oerhört vacker natur i Iran. Det enda felet är att du riskerar att avrättas. När jag var på en av mina första fester i Sverige så var det blandat med ex-fruar och ex-sambos och alla kunde umgås. I Iran hade det blivit fullt krig, berättade Zinat och skrattade.

Artikelbild

| Finspångs Skolmusikkår inledde nationaldagsfirandet.

Zinat upplevs förstås som både frispråkig och modig.

– Det kommer från hennes hjärta och mycket av det hon säger är så sant, sa LejlaRajkovic Karlsson som var en av dem som skrattade högst när ZinatPirzadeh gjorde stor succé i Bruksparken.

Hur Finspångs kommun ska kunna toppa Zinats uppvisning och tal vid nästa års nationaldagsfirande blir inte en lätt fråga att lösa.

– Zinat får komma hit igen. Det är den bästa lösningen, sa en tagen åskådare.