De firade 75 med gammalt och nytt

Många gamla och nya favoriter när Finspångs Musiksällskap firade 75 år.

Bildtext: 
Finspångs Musiksällskap har just avslutat sin jubileumskonsert. 
I mitten framför orkestern ses dirigenten sedan 37 år. Thord Eriksson samt konsertmästare Åsa Eriksson Wärnberg.

Bildtext: Finspångs Musiksällskap har just avslutat sin jubileumskonsert. I mitten framför orkestern ses dirigenten sedan 37 år. Thord Eriksson samt konsertmästare Åsa Eriksson Wärnberg.

Foto: Stefan Elneros

Finspångs kommun2019-10-27 15:30

Finspångs Musiksällskap bjöd nyligen på konsert i Finspongs Metallverks gamla lokaler. Anledningen var att det i år är 75 år sedan Finspångs Musiksällskap bildades. 

– En fantastisk miljö att ha den här typen av konserter i. Helt unikt! Det var första gången och förhoppningsvis inte den sista, säger Johan Sundberg, som spelar cello och varit med i Finspångs Musiksällskap i ungefär tio år.

120 besökare fyllde lokalen och de fick lyssna på ett varierat program som spände från 1700-tal till nutid. Musiksällskapet inledde med allegrot ur Drottningholmsmusiken av den svenska 1700-talskompositören, Johan Helmich Roman. 

– Musik som säkerligen framfördes i den närliggande slottsmiljön under samma epok, tror Johan Sundberg. 

Därefter följde modernare filmmusik, välkända stycken ur filmerna om Harry Potter samt temat från The Mission – "Gabriels Oboe".

– Orkesterns båda klarinettister Beatrice Antell och Beatrice Peltonen fick här göra varsitt vackert soloframträdande. I ”Valse Triste” av Jean Sibelius fick orkestern visa prov på alla styrkegrader och finstämda harmonier.

För att ytterligare bredda det musikaliska innehållet hade Nisse Sandströms Kvartett engagerats som gästartister. Publiken bjöds på ett antal jazzklassiker av storheter som Charlie Parker, Oscar Pettiford och Richard Rodgers. 

– Ett oväntat men passande komplement till musiksällskapet repertoar, säger Johan Sundberg.

Spännviden i musiksällskapet repertoar är stor med allt från Beethovens "femte symfoni" till Ted Gärdestads "Himlen är oskyldigt blå".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!