De jagar sina drömmar i Schweiz

Jenny Engdahl och Tove Karlsson från Finspång följer sina drömmar och utbildar sig inom konditor och bageri i Schweiz.

Från vänster: Jenny Engdahl och Tove Karlsson på plats i Schweiz.

Från vänster: Jenny Engdahl och Tove Karlsson på plats i Schweiz.

Foto: Privat

Finspångs kommun2020-01-30 17:22

Rejmyretjejerna Jenny Engdahl, 36 år, och Tove Karlsson, 19 år, har sedan barnsben haft en passion för bakning. Passionen har lett dem till Schweiz där de utbildar sig i bageri och konditori. Jenny arbetade tidigare i en matbutik i 13 år medan Tove utbildade sig till konditor på gymnasiet.

– Jag har alltid tyckt om att baka, men jag har aldrig sett att jag varit bra nog för att kunna jobba professionellt med det, det var mer som en hobby. Sen fick jag nys om en utbildning i Schweiz och desto mer jag läste om den, desto mer intresserad blev jag. Jag pratade med skolan och bara några dagar senare sa jag upp mig från jobbet utan att ens veta att jag kommit in på utbildningen, men jag kände på mig det och på den vägen är det, förklarar Jenny Engdahl.

Efter gymnasiet ville Tove Karlsson ut i världen, men ville kombinera det med sin passion för bakning och sökte utbildningen i Schweiz. I oktober 2019 lämnade de Rejmyre bakom sig och påbörjade sin utbildning.

– Jag har min man och mitt hus hemma i Rejmyre. Det är jobbigt att vara ifrån, men jag får mycket stöd. Min man sa att han hade blivit arg om jag tackade nej, säger Jenny Engdahl.

Utbildningen är uppdelad i olika terminer och vart man börjar beror på vilken utbildning man har sedan tidigare. Jenny Engdahl började på termin ett, medan Tove Karlsson började på termin två på grund av sin gymnasieutbildning. Tjejerna får lära sig allt från att arbeta med choklad och matbröd till att göra skulpturer. 

– De senaste två veckorna har jag gjort två olika sockerskulpturer. Den senaste vägde, 3,4 kilo, skrattar Tove Karlsson.

Vad är det med konditor- och bageribranschen som lockar?

– Att få vara så kreativ som möjligt. Man får uttrycka sig själv, samtidigt som man måste ha smak i kombination med att det ska se fint ut, säger Tove Karlsson.

Trots att båda får jobba med sin stora passion har det funnits tuffa perioder.

– Jag har tvivlat på mig själv, men det blir bra tillslut. Man får titta tillbaka på när man klarade en utmaning sist och då tar man fram det pannbenet och blir genast mer självsäker, förklarar Jenny Engdahl.

Vad är drömmen?

– Om jag ser fem eller tio år fram ser jag mig själv ha ett eget ställe. Det kan vara ett konditori och bageri med gemensam butik med lokala råvaror. Tankarna om att jag inte var bra nog har förändrats, nu känns drömmarna inte längre utom räckhåll, förklarar Jenny Engdahl.

Karta: Löwenstrasse 16
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!