De vill ha hjälp – får nej av kommunen

Hällestad Friförsamling har ansökt om kommunal borgen för 2 500 000 kronor. Ansökan avslås av kommunstyrelsen.

Jan Abrahamsson i Hällestad Friförsamling visar var utbyggnaden planeras.

Jan Abrahamsson i Hällestad Friförsamling visar var utbyggnaden planeras.

Foto: Magnus Johansson

Finspångs kommun2019-09-11 21:00

Hällestad Friförsamling har lämnat in en ansökan om kommunal borgen eftersom församlingen planerar en utbyggnad av sin fastighet i Sonstorp. Församlingen behöver ta ett banklån, vilket inte medges utan säkerhet.

I ansökan framgår att Hällestad Friförsamling bedrivit verksamhet i Sonstorp sedan 1882. Församlingen har verksamheter för alla åldrar och de senaste åren har arbetet för barn och unga ökat. Det bedrivs bland annat ett fritidshem för cirka 30 barn, för vilken kommunen lämnar ekonomiskt bidrag.

Nu planeras en utbyggnad med 40 kvadratmeter i två plan, totalt 80 kvadratmeter, samt en plan för utemiljö till fritidsverksamhet. Genomförandet kommer att kosta 2 500 000 kronor, men församlingen får inget banklån.

– Vi förstår deras problematik och beklagar att inte bankerna har ett annat förhållningssätt. Men vi ser inte att vi ska gå in med kommunal borgen. Vi tycker att det ska komma från bankerna att vara borgenär, säger kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).

Enligt kommunens finanspolicy lämnas kommunal borgen normalt endast till företag i kommunkoncernen eller till verksamheter av väsentligt intresse för kommunen.

– Vi ska försöka få till ett möte med bankerna där vi kan diskutera dessa typer av frågor utifrån tillväxt Finspång, säger Ulrika Jeansson. 

Jan Abrahamsson, ekonomiansvarig i Hällestad Friförsamling, beklagar beslutet.

– Vi tycker att det är tråkigt. Men vi förstod att vi skulle få avslag på kommunala borgen, trots att vi vet att andra organisationer beviljats borgen tidigare, säger han. 

Hur påverkar det här era planer att bygga ut?

– Vi måste skaffa eget kapital på annat sätt. Vi ska försöka få ihop 500 000 kronor i eget kapital.

Jan Abrahamsson har pratat med sex olika banker, men nekats lån i  samtliga fall.

– Några killar i församlingen har fixat bergvärme. Önskemålet var att utbyggnaden skulle kunna sätta igång under hösten, men nu kanske det blir till våren istället.

– Finspångs kommun har en vision om att växa och då är landsbygden viktig. Vi har en stor ungdomsverksamhet som har ökat rejält de senaste åren. Vi är i stort behov av att expandera för att klara trycket, konstaterar Jan Abrahamsson.

Jan Abrahamsson, ekonomiansvarig, Hällestad Friförsamling.
Jan Abrahamsson, ekonomiansvarig, Hällestad Friförsamling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!