Vi behöver inte ens nämna läkaren och professorn Tage Malmström, hans uppfinning sugklockan och att den skulle ha använts så flitigt att den gav alla Finspångsbarn på 1950- och 60-talet äggformade huvuden. Det är inledningsvis en upprörd Ella Robertsson vi möter.
– Vad är det för konstigheter, vad ska du skriva om såna dumheter för? Det är inte sant att Finspångsbarnen skulle ha fått toppiga huvuden på grund av sugklockan.
Men hon är sedan glad att få chansen att dementera alla tokigheter.
Äggskallebyn är en urgammal benämning på Finspång. En av många orsaker till öknamnet skulle vara just Tage Malmströms sugklocka som kom i mitten på 1950-talet.
Ella Robertsson läste till barnmorska i Stockholm och gick ut 1953.
– Jag jobbade på förlossningsavdelningen vid Finspångs lasarett under 1950- och 60-talen, fram till 1977, berättar hon.
– Vi använde sugklockan väldigt sällan, bara i yttersta nödfall.
För Ella Robertsson är den här uppgiften ny. Hon fick veta det i somras, när ett barnbarn visade henne vad som fanns på internet.
– Vi blev väldigt upprörda, säger hon och syftar på kollegan och vännen Marianne Johansson, som gick sin utbildning i Göteborg hos just Tage Malmström.
– Han höll på att konstruera den då. Sedan var vi väldigt tidiga med sugklockan i Finspång, men använde den mycket sparsamt, säger även Marianne Johansson.
– Det är så urbota dumt, att ingen människa kan gå på det här, säger hon.
Vi hittar uppgiften av en tillfällighet på Svenskt UppfinnareMuseum i Åby där det står att sugklockan användes på alla barn och därför gav upphov till ortens öknamn.
Äggskallebyn är en gammal benämning på Finspång och lär inte utrotas med den här artikeln. I en förteckning hos Cercurius över svenska städer och deras öknamn finns Äggskallebyn med tillsammans med Peking, Gurkstaden och Kringelstaden och många andra.
Även i kommunens egen turistguide förekommer Äggskallebyn. 2009 stod det: "Visste du att: I folkmun kallas Finspång för Äggskallebyn pga att vi var en av de första i landet som använde sugklockor vid förlossning som gav huvudet en tillfällig äggliknande form."
Enligt lokalhistorikern Birger Persson går ordet tillbaka till 1700-talet och brukskirugen Leonhard Luuth, som skulle ha förlöst kvinnorna med tång och gett spädbarnen lite toppiga huvuden. Enligt honom var det mest Örebroare som använde det som skällsord.