Familjehemscenter fyller 30 år

Det började som ett projekt i slutet av 80-talet. Nu firar Familjehemscenter i Risinge 30 år.

För 30 år sedan startad Familjehemscenter i privat regi. Caroline Wendel, Lisa Ramlöv och Larseric Ramlöv är tre av de nio som jobbar i verksamheten.

För 30 år sedan startad Familjehemscenter i privat regi. Caroline Wendel, Lisa Ramlöv och Larseric Ramlöv är tre av de nio som jobbar i verksamheten.

Foto: Inger Ramstedt

Finspångs kommun2019-08-30 18:00

Grundaren och tillika vd:n Larseric Ramlöv tar emot på trappan till de stora röda trähuset som ligger idylliskt på landsbygden i Risinge.

Härifrån drivs Familjehemscenter med nio anställda. Idag är verksamheten väl inarbetad med runt 25 aktiva familjehem, där barn och ungdomar placerats ut på uppdrag av socialtjänsten.

– Det handlar om ett 30-tal barn just nu, säger Larseric Ramlöv och möts upp av vice vd:n Lisa Ramlöv och verksamhetsledaren Caroline Wendel för att berätta mer om det jubilerande företaget.

För det har gått 30 år sedan portarna slogs upp i privat regi. Innan dess var det ett kommunalt projekt där Larseric blivit involverad bland annat genom sitt ordförandeskap i Familjehemmens riksförbund. Fokus var då främst på att stötta tonåringar. 

– Efter två år lades projektet ner, men jag kände att det borde leva vidare på något sätt. Och eftersom min fru och jag också hade privat erfarenhet av att vara familjehem, så bestämde vi oss för att starta den här verksamheten, säger han.

Men det var inte helt enkelt i början, låter han förstå och berättar om att verksamheten många gånger blev ifrågasatt just för att den var privat.

– Det fanns väl uppfattningar om att vi var vårdprofitörer, men ingenting är mer fel. Vi har från början satt barnens bästa i fokus och utgått från dem både när det gäller stödet och deras behov och så fungerar det än idag, säger Caroline Wendel.

Familjehemscenter har flera konsulenter anställda som har tät kontakt med familjehemmen. Men generellt sett är det idag inte helt enkelt att hitta familjehem. Där har en förändring skett under åren, menar hon.

– Det handlar nog om tiden, den finns inte på samma sätt längre. Men vi tror att det är på väg att vända, att den yngre generationen inte prioriterar karriär på samma sätt längre utan är mer mån om att vara med sina barn och därmed också har mer tid för att stötta någon annans barn, tillägger hon.

Personalens egen drivkraft är tydligt:

– Mötet med ett barn som är präglat av svåra livsvillkor och som sedan växer upp och blir en trygg individ ger oss så mycket tillbaka, säger Larseric Ramlöv.

Planer på att utveckla verksamheten?

– Nej, vi vill inte vara större än vi är idag. Det viktigaste är att ha en nära kontakt med familjehemmen och det blir svårare  om vi växer, säger Lisa Ramlöv.

Till 30-årsfirandet har såväl "gamla" som nuvarande familjehem bjudits in till en heldag med späckat program.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!