Finspångs Tekniska funderar över framtidens vattenförsörjning. Hur världens viktigaste livsmedel ska säkras.
Det finns fyra olika alternativ.
– Vi har ett ganska gammalt verk, byggt på 60-talet. Det krävs mycket underhåll. I all evighet funkar inte det. Vi måste se på lång sikt. Vi har ett gemensamt projekt med Nodra AB för att utreda möjligheter till gemensamt vattenverk. Vi är i samma läge, berättar Per Ivansson, chef för vatten och avlopp, Finspångs Tekniska.
Utredningens del två pågår och arbetshypotesen är att ha Glan som gemensam vattentäkt.
Hur länge håller Finspångs stora vattenverk vid Lunddalen?
– Man kan laga saker länge, men till slut har det ju en viss slutlivslängd. Den kommer snart. Man måste börja i tid. Det är bättre att göra det innan något blir fel. Säg att en bassäng skulle rasa, då har man ett stort problem. Det gäller att agera och vara med i matchen. Vårt mål är att ha en ny vattenförsörjning i Finspång inom tio år.
– Ett nytt vattenverk och ett fungerande nät kostar pengar. Det kommer bli stora investeringar och en utmaning för många kommuner, säger Ivansson.
Nu har Finspång sex olika vattenverk och till över 90 procent används sjövatten. De fyra mindre vattenverken (Hävla, Igelfors, Byle och Grytgöl) tar grundvatten.
Under den blöta vintern har sjöarna fyllts på så det rinner över, däremot är grundvattnet fortfarande relativt lågt.
Förra året levererades 1,7 miljoner kubikmeter kommunalt kranvatten.
– Siffran har sjunkit. Vattensparande åtgärder är en aspekt. Industrier och personer gör inte av med lika mycket och många läckor har lagats senaste året, i ett ledningsnät med relativt stort behov av förnyelse, säger My Wigren, chef för nät och teknik.
Trots de sju reningsstegen önskar Finspång ett steg till. Ett sandfilter.
– Det är en bra teknik som funkar i alla lägen. En långsam och bra rening, som i naturen. Verket skulle bli mer robust och klara variationer bättre. Men det kostar tiotals miljoner kronor, berättar Per Ivansson.
Ibland kommer klagomål, om att vattnet luktar eller smakar dåligt eller att det är missfärgat.
– Även om det är perfekt från verket kan det påverkas på vägen till kranen. Vi övervakar drickskvaliteten hos användaren genom provtagning enligt ett kontrollprogram för att säkerställa vattenkvaliteten året om. Omsättning av dricksvatten är viktigt för en bra kvalitet, säger My Wigren.
– Allmänhetens åsikter är jättebra för oss. Det är vårt bästa sätt att förbättra oss. Det finns alltid saker att förbättra. Man kan alltid göra lite mer. Jag blir aldrig nöjd med mitt jobb, säger Ivansson.
Hur är Finspångs vattnet?
– Det är ett mjukt, klassiskt sjövatten. Ett sjövatten varierar i temperatur och förändras med årstiden. Det händer mycket i sjön. Lukt känns mer i ett varmare vatten. Det är en utmaning på sensommaren att ha en jämn kvalité. Grundvatten är oftast lite kallare med jämnare temperatur, svarar Per Ivansson.
Finspång har aldrig deltagit i tävlingen om Sveriges godaste kranvatten.
– Det vore kul att vara med och testa sig. Det vore intressant, tycker Per Ivansson och menar att grundförutsättningarna är bättre än många andras.
Hur ska ett perfekt vatten smaka?
– Mitt mål är att få ett så smaklöst vatten som möjligt. Att ta bort de störande smakerna. Låg salthalt kan ge en fadd smak. Lagom är bäst. Metaller kan ge smak, säger Per Ivansson.