Föräldrarollen diskuteras i ny satsning.

Det svåraste jobb vi har är att vara förälder. Så resonerade Familjetemat och bestämde sig för att starta två vägledningsgrupper.

Familjebehandlarna Chanine Ekenkrantz, Maria Junsten och Gunilla Yltin ser fram emot att få träffa föräldrarna som ska delta  i vägledningsgrupperna.

Familjebehandlarna Chanine Ekenkrantz, Maria Junsten och Gunilla Yltin ser fram emot att få träffa föräldrarna som ska delta i vägledningsgrupperna.

Foto: Inger Ramstedt

Finspångs kommun2019-09-04 21:30

– Vi har haft liknade grupper förut, men nu är det första gången vi vänder oss till allmänheten, säger familjebehandlare Maria Junsten.

Den första gruppen vänder sig till föräldrar med barn mellan 0 och 5 år och den andra gruppen till föräldrar med barn i åldern 6 till 12 år. Tanken är enligt inbjudan att deltagarna ska dela utmaningen, glädjen och funderingen kring föräldraskapet.

– Det kommer vara mer som diskussionsgrupper där föräldrar ger och tar av varandra. Det är meningen att gruppen ska bära sig själv, för det finns inget facit, fortsätter Maria.

Men det finns ändå en stomme som grupperna utgår ifrån, föräldraprogrammet ICDP och Vägledande samspel, med tre olika dialoger. De berör det känslomässiga, där föräldern får vägledning hur man uppmuntrar barnet och visar att det är omtyckt. Så följer det meningsskapande, där barnet får lära sig ett sammanhang och vara delaktig i planeringen för att få vardagen hanterbar, och slutligen det reglerande, som berör positiv gränssättning.

Idén till att starta vägledningsgrupper för föräldrar fick Familjeteamets familjebehandlare från ett projekt som teamet ingår i tillsammans med bland annat skola och Regionen. Det i sin tur har rötter i ett program som Socialstyrelsen och Skolinspektionen utarbetat och som fått namnet Tidiga samordnande insatser. 

– Utgångspunkten är att vi ska bli bättre på att samverka och vi började fundera på vad vi kan utveckla i vår verksamhet. Då föddes tanken på att vi förebyggande ska stötta föräldrar i deras föräldraskap  För det svåraste jobb man kan ha är att vara förälder. Känslan av otillräcklighet är en tung del,  fortsätter Maria Junsten.

Hon radar sedan upp flera exempel som de flesta föräldrar känner igen sig i.

– Hur säger man till exempel nej på ett bra sätt till ett barn? Jo, genom att förklara för barnet varför det blev ett nej. Det handlar om en positiv gränsdragning där man som förälder också bör bekräfta barnets känslor och inte strunta i dem.

Den första vägledningsgruppen är redan fullbokad. Åtta deltagare har anmält sig. I den andra gruppen som är förlagt till Rejmyre finns det fortfarande platser.

– Vi valde att ha en av grupperna i Rejmyre, för att inte lägga allt i centralorten. Men är det så att det inte fungerar för de som är intresserade så kan vi starta en grupp även i Finspång, säger Maria Junsten.

Grupperna drar igång den 18 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!