För Gunnar Norén från Finspång har motorcyklar alltid varit en stor del av fritiden. I somras tog hans motorcykelintresse honom ända till England och ett deltagande i klassiska Land End Trail. Kollegan Ulf Mossberg hade vid flera tillfällen målat upp bilden av den totala upplevelsen i att delta i det engelska eventet.
De började med att lösa medlemskap i MCC, The Motorcycling Club, redan 2018. Men så långt som till en anmälan för start i Lands End Trail kom de inte under det året. I stället passade de på att studera tävlingen via Youtube och förbereda sig. Lite tur i oturen var det nog att de inte kom till skott med anmälan 2018, då det visade sig att det året blev ett av de kallaste i tävlingens historia, med bland annat snöfall.
Tillsammans med Ulf och Lars Mossberg anmälde sig Gunnar till 2019 år tävling och en omfattande planering tog vid. Vad kollegan däremot inte avslöjat innan de anmälde sig var att man under tävlingen skulle komma att köra motorcykel i 24 timmar. Ett riktigt mandomsprov med andra ord.
Den medtävlande kollegan hade erfarenhet av att åka på tävlingar utomlands.
– Min erfarenhet begränsar sig till att ha ägt en Husqvarna 250WR vintern 1978 samt på senare år ha inskaffat några Honda XL från 79 till 84. Med dem görs utflykter i de småländska skogarna, bland på gamla banvallar här hemma i Sverige, förklarar Gunnar Norén.
För att köra tävlingen Lands End Trail gäller det att ha en motorcykel som klarar av det och som är i skick att lita på. Särskilda krav om däck, belysning och lite annat var de tvungna att ta hänsyn till.
– För min del var jag ganska trygg vad gäller själva motorcykeln, då jag köpt en Honda 350XL -84 av en äldre gentleman som verkar ha vårdat den väl. Mina insatser begränsades till att ordna en skylthållare samt att få med någon tankväska bland annat för roadbooken och ett nytt tändstift.
När det var dags för avfärd mot England lastades motorcyklarna upp på en släpkärra och så gick färden mot färjan i Helsingborg som tog dem vidare till Tyskland. Resan fortsatte till Calais för färd över till brittiska Dover. I staden Hayle, nära Lands end, slog man läger på ett hotell.
Dagen därpå var det dags för tävlingsåkning. Men först en tur på cirka 15 mil till startområdet.
– Vi samspråkade med ett flera medtävlande och de som hade startnumren efter oss påtalade att vi kunde hänga på dem om vi inte hittade. Trevliga herrar och märkliga motorcyklar, säger Gunnar Norén.
De tävlade släpptes iväg med en minuts mellanrum. Första dagen avverkades omkring 30 mil på brittiska småvägar.
– I Bridgwater huserade tävlingen på rugbyklubben och det serverades mat och man skulle rasta en viss stipulerad tid. Vi hade inga pund, men vänliga medtävlare bjöd på några tiopundssedlar så vi fick mat i oss. ”But you are our guests”, var svaret när vi försökte komma på ett sätt att betala tillbaka.
Senare på dagen kom de fram till den första specialsträckan. Den bestod av en smal, brant och stenig väg uppför ett berg och motorcykeln studsade fram med sina alltför hårt pumpade däck.
Färden fortsatte genom väldigt branta transportpartier, men det fanns även stopp med te och tilltugg. I tävlingen Lands Ends Trial får man inte sätta ned fötterna under körning på specialsträckorna. Gör man det blir det poängavdrag.
I morgonljuset fortsatte färden mot nästa specialsträcka som kom att bli Gunnar Noréns sista. En brant backe som hade gått bra om inte framhjulet studsat olyckligt på en stor lös sten. Motorcykeln lade sig på sidan i låg fart. Efter incidenten såg Gunnar Norén att motorcykeln läckte olja rejält och det fanns då ingen annan utväg än att bryta tävlingen.
Trots allt kunde Gunnar Norén fortsätta, om än försenad och utom tävlan, till målområdet. Även om han bröt fick han ett diplom av tävlingsledningen.
– Då hade jag varit vaken i cirka 30 timmar, säger Gunnar.
Väl hemma igen finns suget efter att köra tävlingen igen.
– Om man kunde ta sig dit med flyg och samtidigt få dit motorcyklarna enkelt kan jag tänka mig att göra om tävlingen, även om den känns lite onödigt utmanande med sin långa transportsträckor.
När han inte är ute på utlandsäventyr med sin motorcykel åker Gunnar Norén ofta på småvägarna kring sommarstugan i Vimmerbytrakterna.
– Då går det sakta och fint på väldigt små vägar. Under de turerna har jag till och med hittat svamp som jag stannat och plockat, säger Gunnar Norén.