Här invigs nya skolkafeterian

Nu står den nya kafeterian klar på Nyhemsskolan. Den ska ge mer trygghet och umgänge för alla på skolan.

Filip Karlsson, elevrådsordförande, fick äran att klippa bandet och inviga den nya kafeterian i den blåa kapphallen.

Filip Karlsson, elevrådsordförande, fick äran att klippa bandet och inviga den nya kafeterian i den blåa kapphallen.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-11-04 17:00

Inne i blåa kapphallen på Nyhemsskolan i Finspång är det livat under måndagsförmiddagen. Elever rör sig runt i korridoren, lärare häller upp cider och ställer fram salta pinnar och elevrådsordförande gör sig redo för att klippa av bandet. Det är den nya kafeterian som ska invigas. 

– Vi har piffat hela förmiddagen, det känns jättekul att den är klar, säger Linda Olsson, socialpedagog. 

På andra sidan skolan, i den röda kapphallen, finns det redan en kafeteria. Anledningen till att skolan ville bygga en till är för att öka tryggheten och säkerheten på skolan och skapa en gemenskap.

– Byggnaden är smal och har långa korridorer. Vi är väldigt många vuxna som går och tar en kaffe med ungarna i kafeterian och nu finns det två ställen att gå till så att vi kan bemanna byggnaden på ett helt annat sätt. Att öppna den här kafeterian är ett verksamhetsmål vi hade i år. Vi vill skapa mer trygghet och trivsel i korridorerna och ha mer vuxennärvaro för säkerhets skull. Eleverna här borta på skolan har nog känt sig lite bortglömda, säger Linda Olsson. 

Amanda Eloff, resurspedagog, tror även hon att säkerheten och tryggheten kommer öka med hjälp av den nya kafeterian.

– Vi vill bli bättre på att sprida ut oss på skolan och synas överallt. Vi är redan duktiga på att sprida ut oss och vara i korridorerna, men man kan alltid bli ännu bättre, säger Amanda Eloff.

Den nya kafeterian är mindre än den tidigare och består av två höga delar där man kan stå och prata och två längre delar där man kan spela spel eller plugga. Att en ny kafeteria skulle byggas bestämdes i början av terminen i september och under tre dagar på höstlovet byggdes den ihop av lärare.

– Vi beställde köksdelar och en bänkskiva. Det kostade cirka 6 000 kronor, säger Amanda Eloff.

Från andra sidan skolan kom Veronika Kvilläng, Julia Lindén och Linnea Andersson från klass 9C. De brukar vara vid den gamla kafeterian, men tror att de nu även kommer att besöka den nya. 

– Jag tror att det är bra för dem som har klassrummen här borta, säger Linnea Andersson.  

Två av de som har lektioner och sina skåp i blåa hallen är vännerna Kim Jerrevång och Joel Ringman från klass 9B. De tycker att det är bra med en kafeteria även på denna sida av skolan.

– Om man bara har några minuter på sig kan man gå hit och köpa något, säger Joel Ringman. 

Från vänster: Amanda Eloff, resurspedagog, och Linda Olsson, socialpedagog. Båda var med under invigningen och tog del av elevernas entusiasm.
Från vänster: Amanda Eloff, resurspedagog, och Linda Olsson, socialpedagog. Båda var med under invigningen och tog del av elevernas entusiasm.
Karta: Nyhemsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!