Det nordsvenska kraftpaketet ser med lätthet till att de tunga timmerstockarna hamnar där de ska. Sankta Maria kyrka, eller Risinge gamla kyrka som den också kallas, med anor från 1100-talet har under åren renoverats i omgångar. Nu är det snart dags för den intilliggande klockstapeln att få bättre förutsättningar för framtiden.
– Klockstapeln byggdes 1935 och är en kopia av klockstapeln vid Sköldinge kyrka mellan Katrineholm och Flen. De bärande stockarna, som ligger mot marken, är i väldigt dåligt skick och behöver bytas ut, berättar Mikael Karlsson, fastighetsansvarig arbetsledare i Finspångs församling.
Ett jobb som inte ser helt enkelt ut för den oinvigde.
– Av en slump sprang jag på en bekant i byggbranschen, som gjort ett liknande uppdrag vid Skällviks kyrka i Söderköping. Jobbet kommer förmodligen att utföras i juni, lite beroende på hur deras övriga arbeten i Sverige ligger till. Det är ingen akut fara för att klockstapeln ska ramla ihop, men det är bra att få timmerstockarna utbytta i närtid, säger Mikael.
Är det något mer som behöver göras?
– I ett senare skede ska vi också rätta till spiran och lägga nytt spån på taket.
Under den vindpinade måndagen forslades de tunga stockarna av lärkträ de cirka 200 meterna fram till direkt närhet av klockstapeln. Den sjuårige nordsvenska brukshästen Helge tog sig an uppgiften, med god min och full kraft.
– I och med att allting ska upp på en kulle sparar vi marken en del, jämfört med att använda en traktor. Och så får hästen bra motion. Plus att det är miljövänligt, förklarar Mikael.
Hästägarna Eddie Kirvesniemi och Mathilda Adamsson nappade direkt på idén med hästkraft när Mikael Karlsson hörde av sig.
– Det känns kul att kunna hjälpa till. Hästen tycker bara det är roligt att få arbeta och det är också ett tillfälle att visa att det går att använda en arbetshäst på riktigt, även 2020, säger Eddie som har en liten gård i Grytgöl tillsammans med Mathilda.
På hemmaplan finns ytterligare en nordsvensk och två kameler.
– Tanken är att komma igång med hästarna mer och visa upp dem och också låta dem arbeta. Då mår de som bäst och det är också ett viktigt arv att kunna visa för folk hur det gick till förr i tiden, förklarar Eddie medan Mathilda styr Helge ut på vägen och vidare med snabb fart uppför kullen, med timmerstocken i tryggt förvar bakom.