Historiskt material samlat i ny bok

För tjugoandra gången har nu Skedevi Hembygdskrönikan getts ut, tillägnad Skedevi socknens förflutna och framtid.

Nu finns den ute, årets upplaga av Skedevi Hembygdskrönika 2019.

Nu finns den ute, årets upplaga av Skedevi Hembygdskrönika 2019.

Foto: Linnéa Hellqvist

Finspångs kommun2019-11-04 14:30

I början på november gavs Skedevi Hembygdskrönikan ut, en bok som skildrar händelser och historia från socknen. Årets upplaga är nummer 22 i ordningen och ges ut varje år. 

– Det är en väldig blandning med små artiklar om gammalt och nytt. Det är mycket historiskt material som vi grävt fram, förklarar Bert Hellman, redaktör. 

Den röda tråden i boken är att allt material har en koppling till Skedevi socken men utöver det så är innehållet spritt bland flera olika ämnen och från flera olika tidsperioder. 

– Vi hittar mycket gamla tidningsinlägg och bland annat har vi hittat en avskrift från en man som har rest runt i socknen och skriver ner vad han ser från 1895.

Krönikan är ett samarbete mellan Rejmyre och Skedevi hembygdsförening och PRO Rejmyre. Tillsammans har de bildat en redaktionskommitté bestående av tio personer som tillsammans träffas under året och skriver artiklar. Årets upplaga har precis publicerats men arbetet med nästa års bok är redan i full gång.

– Vi håller på med nästa upplaga nu, och vi har kommit halvvägs redan, säger Bert Hellman. 

Anledningen till att boken har getts ut år efter år är för att skapa läsning som handlar om platserna som den berör, men också för att bevara historien.

– Det är ett sätt att dokumentera flera historiska saker från socknen och boken kommer att finnas kvar. Det kan vara sådant som inte funnits i tryck förut utan för första gången blir det nu. Vi kommer att fortsätta så länge vi lyckas hitta material.

Karta: Skedevi
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!