Ny unik utbildning till Finspång

Efter sommaren återkommer yrkeshögskolan till Curt Nicolin-gymnasiet. Då med en utbildning för produktionsteknik i 3D.

Eleverna Nellie Dunhagen och Vera Staf vid skärmen i Curt Nicolin-gymnasiets verkstad. En printad bläckfisk övervakar dem.

Eleverna Nellie Dunhagen och Vera Staf vid skärmen i Curt Nicolin-gymnasiets verkstad. En printad bläckfisk övervakar dem.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2020-01-10 13:00

Rektor Anders Södergren blev jublande glad när han nåddes av beskedet.

– Jag skrek rakt ut. Det är så kul. Det kompletterar och stärker vår bild. Det är stort för vår skola, för industrierna i regionen och för Finspång, säger Anders Södergren.

Till kommande hösttermin finns 20 platser att söka till på yrkeshögskolans tvååriga eftergymnasiala utbildning för vuxna.

Curt Nicolin-gymnasiet siktar på att ha utbildningen för produktionstekniker med tredimensionell teknik i de egna lokalerna, i Bildningen.

– Här finns plats. Vi jobbar redan med samma program och teknik som Siemens gör, berättar Anders i skolans verkstadsavdelning.

Han visar flera exempel på utskrivna 3D-modeller.

Skolan har bedrivit yrkeshögskola för drifttekniker för ett antal år sedan. Nu får man del av statsbidragen igen i den omfattande satsningen som i landet ska ge 70 000 studerande år 2022.

Östergötland har nu beviljats 18 nya utbildningar för 1 283 elever i yrkeshögskolan, varav en ny utbildning hamnar i Finspång.

– I den här nischen har företagen väldigt svårt att rekrytera tekniker. Här kommer vi att mata ut folk som verkligen behövs i utvecklingen av industrin, säger Anders Södergren.

Kommer ni att fylla skolbänkarna?

– Det tror jag. Det är så pass intressant. Det kommer att bli som en magnet över hela landet.

Får de utbildade eleverna jobb direkt?

– De brukar vara attraktiva. Det finns en stor efterfrågan från industrier i regionen som Siemens och Saab.

Rektor Södergren värderar utbildningen i den moderna tekniken högt.

– Ett företag som Siemens jobbar mycket med 3D-teknik. När man tillverkar detaljer till en gasturbin 3D-printar man i verkliga material, i stället för att skära och bearbeta fram produkten. I industrin sker en omställning till en helt annan tillverkningsteknik i virtuell miljö, i det som kallas den nya industriella revolutionen, industri 4.0, som man brukar säga. 

Där är Finspång på banan.

– Absolut. Företagen på orten är extremt framåt där. De äger oss och pushar oss att ha spetsutbildning i landet i de här områdena. Det är en förutsättning för att vi ska få den här utbildningen.

Blir ni unika i landet?

– Det vi gör är vi unika för. Skolverket har utsett oss till branschskola i det här området, en mönsterskolan i Sverige inom 3D- och modern produktionsteknik, svarar Södergren.

Karta: Curt Nicolin Gymnasiet AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!