– Det känns bra att kunna hjälpa till. Restauranger har det tufft nu med tanke på coronaviruset, säger John Gruväng, en av initiativtagarna bakom det ovanliga greppet.
Hur kom idén upp?
– Vi hade sett att Mikkeller i Danmark har hemkörning av öl på deras balla lådcyklar i Köpenhamn, eftersom alla deras pubar är stängda. Vi har inga balla lådcyklar och får inte leverera öl, då får det bli mat istället.
Mikkeller running club i Finspång bildades för fyra år sedan och har i dagsläget cirka 60 medlemmar.
– Vi siktar på att bli minst tio medlemmar som hjälper till att kuta på fredag kväll. Det blir kul och dessutom blir det bra träning att vara löpande matbud, konstaterar John.
Hur gör ni om det kommer beställningar från till exempel Grytgöl och Borggård?
– Ha, ha. Det har vi inte tänkt på. Vi kanske får hålla oss till tätorten, eller ha en följebil som kan ta de långa leveranserna.
Patrik Persson, delägare Hugo i Finspång, är glad och tacksam över engagemanget från Mikkeller.
– Ja, verkligen. Vi behöver all hjälp vi kan få. För oss handlar det om överlevnad. Luncherna har minskat med minst 50 procent den här veckan. Konferenser och liknande är iskallt just nu. Till musikquizen bokar det både på lag och bokar av, berättar han.
Kommer du själv att springa med maten på fredag?
– Ja, det är tanken. Det har redan kommit in en del beställningar, så det känns positivt, förklarar Patrik Persson.