Det hela började med att länsstyrelsen genomförde en inspektion av företagets verksamhet under sommaren 2018. I en bur hittades två harpaltar, varav en var kraftigt undernärd.
Det ena djuret dog i samband med inspektionen. Det andra fick avlivas på kvällen samma dag.
Enligt åklagaren hade harpaltarna misskötts och "utsatts för lidande utan att det fanns godtagbara skäl". I höstas blev grundarna åtalade för djurplågeri, men efter att rättegången i Norrköpings tingsrätt avslutats frias de alltså.
I domen slår rätten fast att åtminstone en av harpaltarna borde ha fått vård i ett tidigare skede. Det anses dock inte ha framkommit något som tyder på att djuren medvetet skulle ha utsatts för onödigt lidande. Tvärtom bedömer man att personerna bakom Viltjouren "sannolikt haft goda intentioner", även om deras utbildning och erfarenhet varit begränsad.
"De har försökt att följa de anvisningar de fått i kursmaterialet och av veterinärer och andra, mer erfarna, viltrehabiliterare", skriver tingsrätten.
För att dömas för djurplågeri krävs att man har visat grov oaktsamhet, eller uppsåt. Enligt domen har de åtalade haft ett ansvar för harpaltarnas välbefinnande i sina roller som viltvårdare, men deras agerande anses inte ha utgjort en vårdslöshet som är att beteckna som grov.
Vi har varit i kontakt med grundarna av Viltjouren, men de har inte velat lämna några kommentarer.