Gerd Aronsson, kommunfullmäktiges ordförande, invigningstalar. Inger Sannes, konstnär, tar vid och berättar om skulpturen som hon döpt till Tidvatten. Barnen, och barnet i oss alla, står i fokus.

– Det är en stor ära, det är en perfekt plats. Ni är väldigt modiga här, det är inte många som har en vit marmorskulptur. Jag hoppas barn, i alla åldrar, ska glädjas åt den, sa hon.

Konstverket som hon döpt till Tidvatten är hugget ur Carrara Marmor. Inspiration till formen har Sannes funnit vid havet i Sandefjord där hon varit bosatt.

– Elementen är viktiga, havet är fantastiskt och skrämmande. Den här formen uttrycker allt detta. Tidvatten betyder att vattnet går och kommer tillbaka, som svåra tider kommer och går. Men vi finner en ro, sådant är livet, sa hon.

Alla de fyra konstträdgårdarna; Rådhusgården, Rosengrens fjärilsträdgård vid Bielkegatan, Klostergården i Skvallertorget och Utsikt vid Brunnsparken, har gemensamma drag som lekfulla konstverk och symboler i metall.

– Jag har varit med och gestaltat alla fyra, det har varit jätteroligt, sa arkitekt Helena Hasselberg.

På Rådhusgården har nya växter och ny belysning kommit till, även tillgängligheten har varit viktig. Efter de inledande talen framför dansgruppen Blauba ett dansnummer ur grodperspektiv.

Genast när ceremonin avslutats började ett par barn klättra på skulpturen.

– Det är det finaste en konstnär kan uppleva. När den inte längre är min utan tillhör Söderköpingsborna, sa Inger Sannes.