EU Ytterligare 12 000 gratisresor kommer nu att erbjudas till EU:s alla 18-åringar, som är sugna på att ge sig ut mellan den 15 april och 31 oktober 2019.

"I somras fick runt 15 000 18-åringar möjlighet att färdas genom EU. De fick en förstahandsupplevelse av hur det är att vara europé. Vi har hört så många fantastiska historier från dem som deltog och jag är väldigt nöjd över att vi kan erbjuda den här erfarenheten till fler unga nästa år", säger EU-kommissionens kulturkommissionär Tibor Navracsics i ett pressmeddelande.

För att få någon av biljetterna krävs precis som i somras att deltagarna, som måste vara 18 år vid årsskiftet, anmäler sig på förhand via en särskild webbplats senast den 11 december. Resorna görs i första hand med tåg, men även buss- och färjeturer kan komma att ingå.

Ett inledande försök med "gratis-interrail" för 18-åringar gjordes i somras, då knappt 300 svenskar fanns med bland de utvalda. EU-kommissionen vill dessutom avsätta mer än sju miljarder kronor i kommande långtidsbudget för att fortsätta med programmet fram till 2028.