– Djur kommer alltid först i allt vi gör, och det är därför "Tasstid" är ett naturligt steg i utvecklingen av vår företagskultur. Att skaffa valp eller kattunge är ett viktigt beslut och förändrar vardagen väsentligt. Vi vill stödja våra anställda under sina första dagar med sin nya familjemedlem, säger Nanna Martin-Löf, HR-direktör på företaget i en skriftlig kommentar.

Per-Olov Strandberg är personaldirektör på Norrköpings kommun. Han tycker att Arken Zoos initiativ är roligt, men knappast möjligt på Norrköpings kommun.

– Jag förstår att djur är viktigt. Det ser vi bland många av våra anställda. Men vi har 11 000 anställda och det skulle svårt att genomföra det. Och dyrt dessutom. Men skulle vi ha de pengarna finns det viktigare saker att satsa på skulle jag säga. Vi har många kvinnor som jobbar hos oss som kanske får rätt dåliga pensioner. Att satsa på bättre pensionsförmåner skulle kunna vara en sak. En annan skulle kunna vara att jobba för bättre scheman. Det finns fler saker som skulle gå före husdjuret. Även om jag förstår att det är viktigt för många, säger han.

Företaget inför det här som ett sätt att bli en attraktivare arbetsgivare. Förmåner är ett sätt att bry sig om sina medarbetare deklarerar bolaget. Per-Olov Strandberg är med på att arbetsgivare måste jobba för att bli attraktiva.

– Då kan man göra som Arken Zoo. För oss handlar det om att skapa ett rykte om att vi är en schyst arbetsgivare där det är trivsamt att arbeta, med bra arbetskamrater. Självklart är lönen viktig. Men många undersökningar visar att det också är andra saker som är betydelsefulla. Som exempelvis känslan att du gör något gott i ditt arbete. Undersökningar visar att just känslan av att göra en insats är viktig för många unga när de söker sig till en arbetsgivare, säger han.

– "Tasstid" är ett steg i att göra det enklare för våra medarbetare att kombinera arbete och livet med sina fyrbenta familjemedlemmar. Då många svenskar är hund- eller kattägare kan detta erbjudas som en uppskattad förmån på andra arbetsplatser, säger Nanna Martin-Löf.

Norrköpingsbon Laila Moberg som är ute med sina hundar Jerry och Sudden tycker att idén med "Tasstid" låter bra. Men hon tror inte det kommer att bli verklighet.

– Nej, jag tror inte arbetsgivaren kommer vilja betala för detta. Det blir för dyrt helt enkelt, säger hon.