"Såg att intresset för eko ökade"

Den ekologiskt odlade jordbruksmarken i Östergötland har ökat med 65 procent under de senaste tio åren. ”För en del är det är det rent marknadsmässiga skäl och för andra ideologiska”, säger Anders Karlberg, som själv är eko-odlare.

Åkerbönan har hög proteinhalt och kan ersätta importerad soja.

Åkerbönan har hög proteinhalt och kan ersätta importerad soja.

Foto: Louise Åsenheim

Gårdeby2019-07-30 19:00

Förra året odlades 65 291 hektar av jordbruksmarken i Östergötland ekologiskt, vilket motsvarar 27 procent. År 2009 var siffran 39 682 hektar, vilket innebär en ökning med 64,5 procent under de senaste tio åren. Det visar siffror från Jordbruksverket. Ökningen i länet är större än i Sverige som helhet, där den ekologiska odlingen ökade med 58,2 procent under samma period.

Anders Karlbergs gård har varit ekologisk sen 2009, då hans föräldrar tog steget över från konventionell odling.

– Vi hade en diskussion om det och jag som då jobbade inom handeln såg att intresset för eko-segmentet ökade. Vi var också sugna på en ny utmaning och då blev det ekologiskt, berättar Anders Karlberg.

På gården odlas spannmål och foder till de 140 mjölkkorna. Gården är även Krav-certifierad, vilket är ett måste om man vill leverera eko-mjölk till Arla.

– De kommer och kontrollerar oss minst en gång om året, annars åker man ur certifieringen, säger Anders Karlberg.

Skälen till att allt fler väljer att bli eko-bönder tror han varierar, för honom och familjen var det främsta skälet att de tror på marknaden. Däremot kan han inte säga att det generellt är mer lönsamt att odla ekologiskt.

– Vi har ett högre arealstöd, men hur det utvecklar sig beror framför allt på hur marknaden tar emot våra produkter. Så länge som folk är beredda att betala lite mer för våra produkter så bör det gå ihop sig.

I ekologiskt jordbruk är det inte tillåtet att använda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket bidrar till att öka den biologiska mångfalden. Nya siffror från Jordbruksverket, som organisationen Krav tagit fram, visar också att ekologiska odlingar klarade förra årets torka bättre än konventionella odlingar.

– Ja, det stämmer faktiskt. Det har jag förstått när jag pratat med grannar som inte är ekologiska. Vi har ju generellt en lägre skördenivå och förra året blev vi mer jämställda. Det var inte näringen eller kontrollen av ogräs som blev avgörande förra året, utan tillgången på vatten, säger Anders Karlberg.

Önskar du någon gång att du odlade konventionellt?

– Ärligt talat, absolut. När man ser hur ogräset frodas på åkrarna. Men då får man tänka ett varv till, att det vi gör har ett värde.

Regeringens mål är att 30 procent av jordbruksmarken ska vara ekologisk år 2030.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om