ADSL tas ur bruk - han riskerar att inte kunna ta betalt

Telias nedmontering av ADSL-nätet är på gång. Det har en krögare i Gryt fått erfara.

Nätberoende. Kassalagar kräver att kortterminalen är direktuppkopplad mot nätet.

Nätberoende. Kassalagar kräver att kortterminalen är direktuppkopplad mot nätet.

Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Gryt2015-02-12 11:25

För några veckor sedan blev krögaren Niklas Hellsing, som tillsammans med sin fru Malin Hellsing driver Gryts Varv Hotell och Konferens, uppringd av en säljare från Telia.

– Säljaren uppgav att ADSL-nätet ska läggas ned i mitt område kring Hummelvik i Gryt. Bara så där.

Niklas Hellsing blev lätt chockad över informationen. När han började protestera föreslog säljaren att Hellsing går över till att använda mobilt bredband istället.

– Men det funkar ju inte. Jag kan inte lita på det mobila nätet som det är idag. Det är väldigt svajigt, säger Niklas Hellsing.

Han känner sig chockad över att nätägaren Telia ringer upp och helt sonika meddelar att ett av hans viktigaste hjälpmedel i företaget kan komma att försvinna.

Niklas Hellsing behöver inte minst en jämn och säker nätuppkoppling för att kunna hantera kortbetalningar. Enligt nya kassalagar från Skatteverket måste betalningen med bankkort göras via en terminal som är direktuppkopplad mot nätet. För att få lagra eller buffra transaktioner, där pengaöverföringen görs när terminalen hittar uppkoppling mot nätet, krävs speciell dispens.

– En svajig uppkoppling via mobila nätet ställer till en hel del problem för vår verksamhet. Jag kan inte ha baren full av gäster som vill handla, och tvingas neka dem för att jag inte kan ta betalt när nätet krånglar. Idag är det kortbetalning som gäller, speciellt på landsbygden där man har lång väg till att ta ut kontanter.

Niklas Hellsing vet inte riktigt hur företaget ska lösa situationen när ADSL-nätet tas ur bruk.

– Vi tittar på det här med dispens för att kunna buffra betalningar, och även möjligheterna att få till en bankomat där kunderna kan ta ut kontanter på plats.

Vad gäller bredband via fibernätet har Niklas Hellsing undersökt möjligheterna att få en utbyggnad till Hummelvik.

– Vi har anmält vårt intresse, men ut till Hummelvik blir det åtta kilometer som ska dras, alternativt om det kan dras en kabel över sjön. Det blir både kostsamt och tar lång tid, säger Hellsing.

På Telias presstjänst uppger man att den aktuella ADSL-stationen i området kring Hummelvik i Gryt konstaterats ha för gammal teknik.

– Man får ut max 25 megabit på tekniken som finns där idag, och vi ser inga utvecklingsmöjligheter med ADSL, säger Roja Rafi på presstjänsten.

Hon uppger att en avveckling av ADSL-nätet i Niklas Hellsings område kan ligga ett halvår eller ett till två år framåt.

– Det är omöjligt att säga exakt när det sker. Men man får alltid ett skriftligt brev hemsänt i god tid innan det sker, mellan tre till sex månader.

Vad gäller det mobila bredbandet uppger Roja Rafi att det finns en god tillgång på 4G i det aktuella området i Gryt, något som skulle kunna vara en lösning för Niklas Hellsing.

– Frekvensen med 4G fungerar inte likadant som med 3G, så man kan behöva byta mottagarutrustning som till exempel router. Skulle man mot förmodan ligga i någon slags radioskugga finns det särskilda antenner att tillgå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om