Det råder just nu en stor oro bland skärgårdsbönderna. Ett EU-bidrag som ingår i landsbygdsprogrammet, gällande skötsel och brukandet av mark på svårtillgängliga platser såsom skärgårdsöar, har dragits in under 2014.
En fjärdedel av inkomsten
I Gryts skärgård finns flera bönder som nyttjar stödet.
– Just nu vet jag inte så mycket, hela systemet är väldigt rörigt. Jag hoppas och tror att mina åtaganden sträcker sig även över 2014, då får jag fortfarande stödet nästa år, säger Karl-Johan Gustavsson, verksam på Gräsmarö.
Totalt har han 28 nötdjur och 25 tackor som han skeppar runt för bete på öar i Gryts skärgård. Karl-Johan Gustavsson uppskattar att betesbidraget utgör ungefär en fjärdedel av lantbrukets årliga inkomster.
– Skulle jag förlora stödet under 2014 blir det självklart kännbart. Då får jag väl börja snickra eller något annat för att dryga ut inkomsterna.
Bonden Kaj Engman på Strömmens Lantbruk i Gryt svävar även han i ovisshet om exakt hur det indragna stödet kommer att påverka verksamheten.
– Vi vet ju inte riktigt vart det slutar än. Eftersom de inte är klara med det nya landsbygdsprogrammet valde vi att förlänga våra åtaganden i september. Förhoppningsvis innebär det att vi får stödet även under 2014, men vi vet inte säkert, säger Kaj Engman, vars får och nötdjur betar ett tiotal holmar och öar i Gryts skärgård.
Naturvårdande insats
På Länsstyrelsen i Östergötland uppges man vara bekymrade.
– Det här riskerar ju att slå hårt mot en yrkesgrupp som redan har det tufft ekonomiskt, och i värsta fall kan det innebära att bönder lägger av. Totalt sett finns ju inte många lantbrukare överhuvudtaget i skärgården, och deras djur gör en viktig naturvårdande insats genom att hålla öar öppna och betade, säger Martin Larsson på länsstyrelsens naturvårdsenhet.
Risk att bönder lägger av
Betesbidraget är alltså inte sökbart för 2014, och om stödet finns med i Landsbygdsprogrammet för åren 2014 till 2020 är fortfarande mycket osäkert. Finns det inte med när svenska regeringen beslutar om det nya programmet i början av 2014 anses det kunna innebära att antalet skärgårdsbönder decimeras ytterligare.
– Det kan innebära en drastisk förändring av skärgården. Inte nog med att bönderna kanske lägger av och flyttar, det innebär även att vi får en igenvuxen skärgård. Inte minst turismen hänger ju på att öarna hålls öppna och levande, säger skärgårdsutvecklaren Carl Hamilton på regionförbundet Östsam.