En riktig klassiker i blankpolerad mahogny
Båtsäsongen är i full gång. Mängder av båtar susar fram i vikar och i farleder. Men ingen så vacker och fulländad som en träbåt konstruerad av legenden, C G Pettersson.
Utan akterruff. En bild från mitten av 1940-talet, med Öregrund i bakgrunden. Då hade Delfin ännu inte fått sin akterruff.
Foto: Fotograf saknas!
Vi träffas vid marinan vid Snäckevarp, Gryt. Förtöjda vid bryggorna ligger motorbåtar, daycruisers, bruksbåtar, segelbåtar och havskryssare. Men det är framför allt en båt som sticker ut. En träbåt som är en riktig klassiker.
Delfin är en dubbelruffad motorbåt, 9,25 meter lång och 2,05 meter bred, konstruerad av Carl Gustaf Pettersson och byggd vid Bröderna Janssons båtbyggeri i Gröndal, Stockholm. Hon är slätskrovad (kravellbygd) med ett skrov i houndurasmahogny och har likt andra Petterson-båtar det så kallade örat, den karakteristiskt rundade övergången från fördäck till sidan.
Legendarisk
- Det blir ofta uppståndelse när folk ser Delfin, säger Anders Nyvelius. Kommer vi till en brygga som är full med båtar är det många som vinkar och vill göra plats.
C G Pettersson föddes 1876 och blev med tiden en legendarisk båtkonstruktör. Han ritade över 1 000 båtar, allt ifrån jollar och små båtar till så kallat vanligt folk, till stora lustyachter åt förmögna bankdirektörer och industrimagnater. Mest känd blev han för sina många ritningar av långa, smäckra och rakstävade motorbåtar.
De allra flesta tillverkades under åren 1910-1950.
Delfin beställdes av en konditor Isidor Lundeborg och gick mest i vattnen kring Öregrund, då utan akterruffen som tillkom senare. I slutet på 50-talet övertogs hon av en svärson till konditorn och upplevde därefter ett par ägare, innan Anders Nyvelius kom in i bilden 1996.
Han hade tidigare haft en mahognybåt, men var på jakt efter just en Pettersson.
- Jag hade letat i flera år och såg henne i en annons. Delfin fanns på en ö utanför Lidingö, där hon låg längst in i ett skjul med en massa bråte.
- Där hade hon legat i 13 år och det fanns bland annat två stora hål i botten.
Omfattande renovering
Delfin tätades tillfälligt, bogserades in till land och gick sedan på lastbil ned till Norrköping. Sedan påbörjades ett omfattande arbete med att återställa klenoden till originalet. Där ingick bland annat bordbyte och byte av för- och akterdäck. Till sommaren 1999 kunde hon sjösättas.
- Vi i renoverade henne i tre år, tre dagar
i veckan. Totalt kanske det rörde sig om upp till
3 000 timmar.
Anders Nyvelius hade även turen att få kontakt med svärsonen till Isidor Lundeborg, ägare nummer två till Delfin, och där fanns det uppgifter med historik om båten.
Veteranbåtklubben
- Han hade även gamla fotografier och Lundeborgs gamla kaptensmössor. Det var roligt eftersom jag inte visste någonting om båten, annat än att hon var en Pettersson.
Anders och hans hustru är medlemmar i Norrköpings veteranbåtklubb, där det finns ett par liknande båtar av samme konstruktör.
Begreppet Petterson-båt används annars ofta lite slarvigt även för båtar i trä, ritade av andra konstruktörer under samma period. Men originalet sticker ut och en Pettersson är en Pettersson.
- Det finns ingen som är identisk, säger Anders Nyvelius. Men båtbyggarna på den tiden sneglade nog lite på varandra och stal idéer.
Lugn och stadig
Det är knappt att vi vill beträda fördäck, där lacken fullkomligt lyser, men vi ska givetvis följa med ut på sjön. Där går Delfin lugnt och stadigt med en marschfart på 12 knop. Hon är väldigt vacker och mycket är kvar i original, bland annat alla fina beslag.
Just lacken har sin egen historia. Välvårdad är ett understatement och Delfin är ett stycke flytande kulturhistoria och därtill sommarstuga för familjen Nyvelius.
- Jag börjar med att slipa och matta ned henne i mars och lägger sedan på ett lager lack i april. Och hon är lika blank när jag tar upp henne på hösten.
Det var inte bättre förr. Men att bygga klassiska träbåtar som Delfin, det kunde man.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!