Lena Ek lämnar fullmäktige

- Jag avsäger mig min plats här, kun­gjorde centerns Lena Ek när Valdemarsviks kommunfullmäktige på måndagskvällen var tillfälligt utlokaliserade till Gryts bygdegård. Det blev ett sammanträde med skärgårdsfläkt och en råmande mikrofon.

Lena Ek avsade sig sitt ledamotskap i Valdemarsviks kommunfullmäktige. Här ses hon tillsammans med bänkkamraten oppositionsrådet Britt Olauson.

Lena Ek avsade sig sitt ledamotskap i Valdemarsviks kommunfullmäktige. Här ses hon tillsammans med bänkkamraten oppositionsrådet Britt Olauson.

Foto: Fotograf saknas!

GRYT2004-04-28 04:00
- Hm, det är jag som låter, klargjorde ordföranden Jan Tellbo med sans och grep tag i podiets mikrofon som vid minsta beröring avgav ett ljud vilket skulle ha kunnat indikera närvaron av nötboskap alternativt hungrande magar.
Mikrofonshowen blev ett populärt inslag i den välbesökta och stugvarma bygdegården. Den tillfälliga plenisalen bär på sin speciella skönhet och fräschör poängterad av ljusblå vävar som hänger i guldstjärneprydda böljor under taket.
Lena Ek lämnade fullmäktige med konstaterandet att hon varit ledamot i nästan tio år och att tidsnöden gripit tag i henne. Denna namnkunniga dam från Kopparhult är ju numera riksdagsledamot, ledamot i finansutskottet, suppleant i utrikesutskottet, ledamot i riksdagsgruppens förtroenderåd, engagerad i Interparlamentariska gruppen och i Nordiska rådets svenska delegation, ledamot i delegationen om ett system och regelverk för Kyotoprotokollets flexibla mekanismer, ledamot i centerns partistyrelse och verkställande utskott samt ledamot i Södra Skogsägarna.
Dessutom lär Bryssel vänta då Lena Ek toppar centerns lista för valet till EU-parlamentet den 13 juni.

"Lycka till!"
- Jag tackar de fastboende, sommargästerna, kommunens anställda och de förtroendevalda, fortsatte Lena Ek.
- Jag önskar er också lycka till med utvecklingen av hela Valdemarsviks kommun.
Därpå kvitterade Jan Tellbo med att tacka Lena Ek för det arbete hon uträttat i kommunens tjänst och med att framföra en lyckönskan.
Flera Grytsbor mötte upp på åskådarplats. Ett par av dem, Gunni och Kennert Lindkvist på Harstena levererade en fråga till ledamöterna. Det var ju förvisso allmänhetens frågestund denna kväll, ett inslag menige man i demokratins namn inbjuds till fyra gånger om året och vilket inleds med kaffemingel där informella kontakter mellan allmänhet och politiker kan tas.
Lindkvistarna undrade hur tjänstemän, politiker och skärgårdsbor kan samverka till fromma för en varsam utveckling av skärgården.
- Som vägledning för utvecklingen finns den kommunala översiktsplanen, svarade ordförande Tellbo.
Han hänvisade också till ett antal intresseorganisationer som verkar för skärgårdens bästa, till exempel Skärgårdsföreningen och föreningen som ofta uppfattas som ett tryckfel, nämligen Skärvårdsföreningen.
- Samverkan mellan dessa organisationer samt stat och kommun sker inom ramen för Skärgårdsrådet med anställd skärgårdskonsulent.
Vidare berättade Tellbo om olika projekt där EU figurerar.
- Det finns således goda förutsättningar för en utveckling av skärgårdsområdet på ett förnuftigt sätt, hävdade han.
Gunni Lindkvist tackade för svaret:
- Det där har jag hört förut, men jag får nöja mig med det.

Livet på Kråkmarö
Fortfarande med skärgården i fokus berättade Per Gräslund entusiasmerat och med finess om hur livet gestaltade sig förr på Kråkmarö. Föredraget byggde på boken Kråkmaröborna som han och Per Anders Boquist givit ut.

Backar 16 000 kronor
Vid sammanträdet klubbades kommunens bokslut. Kommunen skulle ha redovisat ett plusresultat för fjolårets verksamhet om den sluppit bli åderlåten genom ett borgens­åtagande på drygt 3,2 miljoner kronor! Som tidigare skrivits i NT gick kommunen back med 16 000 kronor istället för att ge ett budgeterat plus på cirka två miljoner. Borgensåtagandet är knutet till fastighetsbolaget Mossebo Syd som äger lägenheter i flerbostadshus i Gusum samt på Folkets Parkkullen i Valdemarsviks centralort.
Kommunalrådet Torvald Karlsson kommenterade årsredovisningen:
- Vi har en ganska stor verksamhet i vår kommun. Bortser man från den här extraordinära utgiften (borgensåtagandet) skulle vi faktiskt fått ett plusresultat. Det ska vi ha klart för oss.
Kommunalrådet gick därefter till angrepp mot regeringen och menade att innehållet i budgetpropositionen innebär bland annat och i praktiken att "staten tar tillbaka statsbidrag".
- Härigenom lär vår kommun få fem till sex miljoner kronor mindre än vad vi räknat med. Det är bekymmersamt när staten avgör hur bidragen ska användas. Man kan undra hur det blir med det kommunala självstyret.

Viktigt att bli flera
Oppositionsrådet Britt Olauson (s) betonade vikten av ett ökat invånareantal.
- De senaste fem åren har vi blivit 188 färre i kommunen. Inflyttningen är dock större än utflyttningen. Vi har alltså problem med ett lågt barnafödande.
På något sätt måste befolkningsproblematiken finnas med i varje kommunalt beslut, ansåg Britt Olauson.
- Våra möjligheter när det gäller inflyttningen är ganska stora. Många drömmer om en bostad på landsbygden, underströk hon trösterikt.
- Det är inte minst livsviktigt för en kommun att kunna erbjuda en god miljö för barnen. Det är sådant familjer tittar på när de väljer ny bostadskommun.
På den här punkten efterlyste hon fler insatser för ungdomarna.
Även kampen mot ohälsan och en god framförhållning beträffande personalrekryteringen, särskilt med tanke på alla presumtiva fyrtiotalistpensionärer, ansåg oppositionsrådet vara väsentliga punkter att ta i beaktande.

Öronmärkta bidrag
Britt Olauson bemötte Torvald Karlssons kritik om öronmärkta statliga bidrag.
- Det är tack vare Wernersson vi kan anställa en skolpsykolog och en kurator. Det bör man vara tacksam för.
Torvald Karlsson begärde genmäle och framförde uppfattningen att kommunen på egen hand förmår besluta att en statlig icke öronmärkt tilldelning kan gå till samma ändamål som nu var fallet.
Lars Beckman (s) tog upp den omdiskuterade nyordning som innebär att inga expressbussar skall stanna vid Gusum när nya tidtabellen börjar gälla i juni.
- Hur ställer sig kommunen till detta, frågade han.
Torvald Karlsson förklarade att det från kommunens håll "slagits oerhört mycket" för expressbusshållplatsen.
- Det är landstinget som beslutar om och upphandlar den regionala kollektivtrafiken.

Färre sommarjobb
Ett 20-tal sommarjobb för ungdomar aviseras från kommunens sida. Det är något färre än tidigare. Ett exakt antal är inte angivet. Antalet är även beroende av arbetsförmedlingens generositet. Kommunen har avsatt 100 000 kronor för ändamålet. Socialdemokraternas Anders Berglund ställde frågan vilken penningpåse kommunen kan öppna för att fördubbla sommarjobben.
Torvald Karlsson:
- Vår ekonomi är försvagad. Prognosen visar på ett par hundra tusen kronor i underskott för första kvartalet.
När Jan Tellbo avslutade sammanträdet tycktes han slänga ett getöga mot den stundtals brölande mikrofonen. Arrividerchi Råma!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om