Martin fixade biffen på Nobelmiddagen

Trots lite darriga premiärnerver gick matlagningsjobbet på Nobelmiddagen som en dans för kocken Martin Jardelin från Gryts Varv. Men 24-åringen var rätt sliten när väl den kungliga galamiddagen äntligen stod på bordet.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Gryt2014-12-11 15:15

– Ja, det blev rejält svettigt i det enorma köket när vi skulle börja laga till maten och det gällde verkligen att behålla full fokus på sin uppgift precis hela tiden för att hänga med, säger kocken vid niotiden på torsdagsförmiddagen. Då har han bara sovit några få timmar under natten och är fortfarande rejält uppe i varv mentalt efter onsdagens baluns.

"En speciell känsla"

Nykomlingen Martin fick det kanske viktigaste uppdraget, att vara med och se till att huvudrätten blev en matupplevelse utöver det vanliga för de fina gästerna.

– Jag var med i gänget som lagade till kronhjortsköttet på Nobelmiddagen och hade väl egentligen med ett finger i nästan alla delar av varmrätten. Så här i efterhand så var det faktiskt inte så svårt, det gällde egentligen mest att lita på sin egen yrkeserfarenhet och våga be de andra kockarna om hjälp om det dyker upp saker som man känner att man inte bemästrar. Sen är det ju en väldigt speciell känsla att veta att kungen och de andra kändisarna har ätit av den maträtt som jag har lagat till tidigare, säger Martin.

Fick inte äta av maten

Att få till rätt logistik när ett femtiotal av landets bästa matkonstnärer ska laga till denna mycket avancerade meny till 1500 personer är också ett kapitel för sig, men färskingen Martin kunde luta sig lite mot andra kockar som redan har erfarenhet av Nobelmiddagen, bland annat kollegan Niklas Hellsing från Gryts Varv. Men trots alla dessa timmar av slit i köket fick stjärnkockarna själva inte äta den berömda Nobelmenyn.

– Nej, vi fick inte vår mat förrän vid elvatiden på kvällen och då blev det oxkind med potatispuré samt rödvinssås som serverades på en restaurang i närheten. Det passade väldigt bra vid den tiden på kvällen, för då var man minst sagt lite mör.

Nobelmenyn 2014

Blomkålssoppa med en mosaik på kungskrabba, ärtor och citronpicklad blomkål till förrätt.

Kryddstekt kronhjortsytterfilé med morotsterrin och potatispuré som huvudrätt.

Mousse på vilda salmbär från Gotland med saffranspannacotta som dessert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om