Oron och kritiken: "Låser utvecklingen för all framtid"

”Det här låser utvecklingen av Gryt för all framtid”. Det säger Cia Lindkvist Steen, ordförande i Gryts sockenförening, om länsstyrelsens nya naturreservat strax sydost om samhället. Något som möter oro, kritik och frågor.

Ulf Larsson, Cia Lindkvist Steen och Jan Peder Daleus på gränsen där naturreservatet börjar intill Sandgärdet.

Ulf Larsson, Cia Lindkvist Steen och Jan Peder Daleus på gränsen där naturreservatet börjar intill Sandgärdet.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Gryt2022-09-02 19:00

Gamlebofjärdens naturreservat omfattar ett markområde stort som 297 fotbollsplaner, men med spretiga gränser bland annat mot Pettersborg, Korsudden, Grytsundet och Karlsholm. Här ingår hembygdsgård och arrendejordbruk. 

– Vi har förhandlat oss fram till en bra lösning som vi är mycket nöjda med, säger Kaj Engman, arrendator på gården Strömmen.

undefined
Ulf Larsson, Cia Lindkvist Steen och Jan Peder Daleus på gränsen där naturreservatet börjar intill Sandgärdet.

Det som oroar Grytsborna mest är hur orten, av kommunen klassad som utvecklingsområde, ska kunna locka fler boende och företag när ett stort område utestänger byggnation och annan exploatering.

– Det här blir Gryts död, säger Ulf Larsson, Gryts bygdegårdsförening.

Kritik riktas mot dålig information och utbetalning av ersättning till markägaren Linköpings Stift innan beslut tagits.

– Var är logiken för utbetalning av markersättning redan 2020, när remissförfarandet sedan startar i mars 2022 utan att någon kontakt tidigare tagits med invånarna i Gryt, undrar Jan Peder Daleus, sockenföreningen.

Planerna presenterades den 13 april i år, men då på ett möte arrangerat av Landsbygdspartiet Oberoende.

– Innan dess kände ingen till det och det har hunnit gå tolv år sedan det började planeras. Det har skötts otroligt dåligt, säger Ulf Larsson.

Det är dock inte ett reservat som sådant man vänder sig mot, utan just storleken.

Jan Peder Daleus har tagit fram kartor från Skogsstyrelsen för att få belägg för att cirka en fjärdedel av det föreslagna området räcker för att bevara skyddsvärda arter.

Några utdrag ur remissvaren:

Gryts bygdegårdsförening:

Trots att ärendet pågått under väldigt lång tid (2010) och flera möten mellan kommunen och länsstyrelsen hållits har ingen koordination eller presentation med berörda i denna del av kommunen ägt rum förrän väldigt sent i processen. 

Detta är en anmärkningsvärd brist i förståelse för demokrati. Kommunen ska givetvis i hantering av ärendet koordinera och samverka med alla berörda i Gryt. 

Att fatta beslut i isolation är inte rekommenderat och strider mot kommunallagen – framtagning av tillräckliga beslutsunderlag (fakta) är ett krav och självklart måste berörda involveras på tidigt stadium. 

Gryts sockenförening:

Vi vill att kommunen tar sig an och behandlar detta ärende på ett mycket mer involverande sätt och låter oss invånare och näringsidkare delta. Vår målsättning är att utveckla vårt område, därav föreningens uppkomst! Detta naturreservatsförslag har tagits fram i skymundan och den konspiratoriske skulle kunna ha framgång i sina resonemang. Vi förväntar oss därför att länsstyrelsen och kommunen, i ett demokratiskt land som Sverige, låter sina invånare komma till tals i frågor, där så många berörs, även om man inte är direkt sakägare. Det är trots allt skattepengar, som ska användas på ett effektivt sätt. Vi Grytsbor kommer alltid att värna en levande landsbygd.

Valdemarsviks kommun:

Det föreslagna naturreservatet är mycket omfångsrikt, vilket innebär att möjligheten att utveckla Gryts samhälle minskar.
Finns det möjlighet att minska ner området något för att bibehålla en framtida utvecklingsmöjlighet av orten? Förslagsvis är det mest intressant för Valdemarsviks kommun att minska ned naturreservatet i området kring badplatsen vid Sandgärdet, då kommunen norr om badplatsen pekat ut ett område som ett framtida område för bostadsutveckling i översiktsplanen.

Gamlebofjärdens reservat

Naturreservatet är på totalt 162 hektar, varav 13,6 hektar vatten, resten mark och skog. Det bedöms av länsstyrelsen ha stort värde ur rekreationssynpunkt med besöksvänlig natur och bevarande av viktig biologisk mångfald med ett flertal skyddsvärda arter inom flora och fauna, samt gammal barrblandskog, våtmarker och havsvikar. Markägare är Linköpings Stift.

Ingen skogsavverkning eller exploatering får göras. Beslut ska tas av länsstyrelsen i oktober. Beslutet kan överklagas till Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!