– Det hänger lite på vädret, men planen är att vi öppnar i påsk, säger Krister Biörsmark Eriksson, 53.
Han driver sedan tidigare Yxnerum hotel & conference, och har ett förflutet som klubbdirektör för IFK Norrköping och dessförinnan hotelldirektör för Grand hotel i Norrköping. Anna Biörsmark, 51, kommer närmast från jobbet som resesäljare på Resia, ett jobb hon sade upp sig ifrån tidigare i år för att satsa helhjärtat på Gryts varv tillsammans med Krister.
De fick frågan av fastighetsägaren Göran Ferm som driver själva varvet om de ville ta över hotell- och konferensdelen efter Niklas och Malin Hellsing, som drar sig tillbaka för att satsa på Wreta gestgiveri utanför Nyköping.
– Vi har fått många fina erbjudanden i livet, säger Anna Biörsmark. Krister tackar alltid ja medan jag bromsar. Men inte den här gången. Det är en dröm att få jobba här ute i Gryts skärgård, säger hon när vi hälsar på denna soliga men kyliga februaridag.
Anna Biörsmark har tillbringat många somrar i trakten sedan hon var sex år och de båda makarna har ett sommarställe alldeles i närheten där de räknar med att bo en hel del framöver. Annars har de sin bostad i Norrköping.
Den del av varvet som de nu tar över innefattar hotell- och konferensdelen med restaurangen samt gästhamnen. Just nu håller de på och rekryterar ny personal. Kockar och annan personal ska anställas, och man räknar inte med att ta över någon anställd från paret Hellsings stab, utan det blir enbart nyanställningar.
De kan ännu inte säga hur mycket folk som behövs.
– Rätt många, i alla fall under sommarsäsongen, säger Krister Biörsmark Eriksson som också kommer att fortsätta driva anläggningen i Yxnerum.
Avtalet med Göran Ferm löper på fem år. Nu börjar arbetet för makarna med att sätta en egen och delvis ny prägel på verksamheten.
– När det gäller restaurangen vill vi ha mycket lokalt, men också annat som till exempel spanskt. Det ska vara mat vi tycker om, och vi har smakat oss igenom en hel del som vi får gå igenom med kockarna sedan, säger Anna Biörsmark.
Hennes man framhåller att säsongen till viss del avgör inriktningen.
– Sommartid är det mycket semesterfirare och kanske inte så mycket konferens. Men övriga året satsar vi mycket på konferens, event och kickoff. Vi ska förstärka fokuset på helårsdrift, säger han.
Weekendpaket med olika teman kommer att bli en nyhet från och med i höst. En annan ambition är att locka fler bilburna besökare. Det är visserligen en bit att åka.
– Men helt fantastiskt när man kommer fram, säger Krister Biörsmark Eriksson.