Sambandscentralen läggs ned

Kustbevakningens sambandscentral
i Gryt läggs ned. Fem fast anställda och lika många timanställda drabbas av nedläggningen. Beslutet har ännu inte signerats av generaldirektör Marie Hafström, men kustbevakningens chef i Gryt, Magnus Rågmark, tvivlar inte.

Det var i mitten av 1980-talet som kustbevakningens nya lokaler i Fyrudden stod färdiga. Nu avvecklas sambandscentralen, vilket berör tio personer. Lika många blir dock kvar. Samtliga är knutna till båten KBV 305, vars hemmahamn är Fyrudden.Foto: BO CEDERQVIST

Det var i mitten av 1980-talet som kustbevakningens nya lokaler i Fyrudden stod färdiga. Nu avvecklas sambandscentralen, vilket berör tio personer. Lika många blir dock kvar. Samtliga är knutna till båten KBV 305, vars hemmahamn är Fyrudden.Foto: BO CEDERQVIST

Foto: Fotograf saknas!

GRYT2004-06-16 04:00
- Sambandscentralen läggs ner. Det är bara ett formellt beslut som väntar, säger Rågmark, som i och för sig har full förståelse för beslutet.
- Men det är inte roligt när det reducerar arbetstillfällen på landsbygden, tillägger han.
Nedläggningen av sambandscentralen drabbar dock inte kustbevakningens båt KBV 305, som har tio besättningsmän. Den blir kvar i Gryt och ligger enligt Rågmark säker i organisationen.
- Det är ju sagt att varje kustlän skall ha en båt, säger Rågmark.

Kunskaper om fisket
Anledningen till att sambandscentralen stängs, vilket också sambandscentralen i Kungshamn gör, beror på att det skall upprättas ett fiskerikompetenscenter i Göteborg. Fiskeriverket och kustbevakningen skall gå samman för att gemensamt hålla kunskaper om fisket mot övriga Europa och gentemot kontrollorganisationen inom kustbevakningen. I och med detta försvinner de uppgifter som personalen i Gryt och Kungshamn har.
- Sambandscentralen i Gryt har inte varit en regelrätt sambandscentral den senaste tiden. Vi har inte haft någon operativ ledning. Det har skett via Stockholm och Göteborg. Här i Gryt har vi arbetat med administrativa uppgifter kring fisket, som bland anat handlar om kontrollsystem, kvalitetssäkring och dylikt, berättar Rågmark.
Han och Marie Magnusson, en av den anställda på sambandscentralen, har förståelse för beslutet
- När det gäller den verksamhetsmässiga delen är det riktigt att förena arbetsuppgifterna, säger Rågmark och Magnusson
Sambanscentralen i Gryt kommer att vara avvecklad till april nästa år, då fiskerikompetenscentret kör igång.
Men vad händer med personalen?
- I första hand kommer det att undersökas vilka möjligheter det finns till ersättningsarbeten inom kustbevakningen. Blir det fråga om uppsägningar kommer trygghetsstiftelsen att kopplas in, svarar sjövakningschef Dan Thorell.

Formellt beslut
Han berättar vidare att det formella beslutet om en nedläggning beräknas komma inom en månad.
- Men när det gäller personalens framtid har vi tid på oss för diskussioner och beslut. Samtliga är beredda att arbeta kvar till april nästa år, säger Thorell.
Vi frågar Marie Magnusson om hon skulle tacka ja till ett erbjudande om jobb vid fiskerikompetenscentret i Göteborg.
- Nej, det skulle jag inte. Då var man tvungen att veckopendla. Det blir 80 mil varje helg. Har man familj här i Gryt så inser var och en att det inte är lockande, svarar Marie Magnusson, som arbetat vid sambandscentralen sedan augusti förra året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om