Platsen är ateljéerna i Hallarna. Här arbetar Sanna Koosz när hon inte är på Byn kommunikationsbyrå där hon arbetar som originalare och bildretuschör.

Det senaste året har hon varit fokuserad på sina gubbar och gummor. Just nu ställer hon ut hela gänget på Galleri Hantverket i Stockholm. Nyligen hade hon vernissage.

– Det var massiv uppslutning. Folk kom och stod och tittade och skrattade åt figurerna. Jättekul.

Artikelbild

Uttrycksfulla. I ett skissblock samlar Sanna Koosz idéer till de olika karaktärerna.

Utställningen, som består av 59 figurer plus ett schack, heter Relationer/antirelationer. Sanna vill fånga oss när vi egentligen inte vill synas eller se varandra. Det kan vara vid en busshållplats, i en hiss eller i ett badhus.

– Jag vill hitta känslan. Det är viktigt att de kommunicerar något.

På en hylla står den allra första gubben hon gjorde för fyra, fem år sedan. Han är blek och ögonen ser ut att fara åt olika håll. Med den ville hon förmedla "måndagskänsla på jobbet". Det är inte svårt att känna igen sig.

Sanna börjar alltid med kroppen innan hon skulpterar huvudet. Ibland blir det flera huvuden och flera kroppar som hon sätter ihop efter eget tycke. Till många av figurerna skriver hon korta texter. Omvänt är det ibland texter som inspirerar och blir till figurer.

Artikelbild

| Ateljén. För Sanna Koosz är det viktigt att hennes gubbar och gummor kommunicerar något.

– Texterna ska förstärka karaktären.

Materialet hon använder är stengods och lergods. Ibland arbetar hon in till exempel toapapper och tyg i leran.

Artikelbild

Stickad mössa. Visst har man sett henne någonstans, eller?

– Jag tycker om att blanda olika material, säger Sanna och visar kroppen till en gumma. Hennes klänning har virkad spets doppad i lerslam.

Sanna är 47 år. För tolv år sedan flyttade hon till Norrköping. Hon hade fått ett vikariat på kommunikationsbyrån Anfang. Hon började veckopendla och hade inga planer på att flytta hit.

Artikelbild

Karaktärer. Sanna Koosz gubbar och gummor får ofta folk att dra på smilbanden.

– Men jag upptäckte hur skönt det var att kunna gå och cykla dit man skulle. I Stockholm tar allt sådant väldigt mycket tid.

I samma veva som hon fick jobb på reklambyrån Leon sålde hon sin lägenhet i Stockholm och flyttade hit. Och när möjligheterna till en egen ateljé öppnade sig ställde hon sig snabbt i kö.

Artikelbild

Utställda. Sanna Koosz ställer ut på Galleri Hantverket i Stockholm till och med den 16 februari.

– Innan hade jag allt i vardagsrummet.

Keramiken har länge varit viktig för Sanna som även målar. Hon har medverkat på en rad samlingsutställningar, gått flera kurser på Konstskolan i Stockholm och senast på Kyrkeruds Folkhögskola i Årjäng. Där blev gubbarna hennes slutprojekt.

Artikelbild

| Första gubben. Varje gubbe tar cirka fyra, till fem timmar att skulptera. De är cirka 30 centimeter höga.

– Många känner igen sig i flera av dem.

När idéerna tryter gäller det bara att jobba vidare, menar hon.

– Man måste möta den frustrationen och idélösheten. Att komma förbi den tillhör processen.